Šta je bilo sa donacijom Luksemburga od 4,5 miliona eura iz 2008 godine za bolje vodosnadbevanje Novog Pazara?

skupstina_7i827. 08. 2008. Izvor: Blic  – NOVI PAZAR – Već osmo leto građani Novog Pazara nemaju vode po najmanje 12 sati. Više od pola grada nema vodu od 20 do osam sati, a četvrtina grada ostaje bez vode od osam do 20 sati. Nadležni kažu da bi restrikcije bile znatno blaže kada se voda ne bi nenamenski trošila. Gradonačelnik Mirsad Đerlek rekao je da će problem s vodosnadbevanjem biti rešen donacijom iz Luksembruga.

Ovo je jedan od najvećih problema s kojim se sreću građani. Vlada Luksemburga je izdvojila 4,5 miliona evra kao pomoć našem gradu i taj novac će biti uložen u rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi se poboljšalo vodosnabdevanje – izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

On ističe da trenutno u Novom Pazaru ima 130 kilometara vodovodne mreže. – Ta vodovodna mreža je uglavnom azbestna, a poznato je da je azbest kancerogen. To se mora menjati i mi ćemo rekonstruisati postojeću mrežu, a izgradićemo i novih 25 kilometara vodovodne mreže.

Takođe, novcem iz Luksemburga povećaćemo kapacitet filterskog postojenja sa sadašnjih 430 litara u sekundi, što je nedovoljno za ovako veliki grad – izjavio je Đerlek. Infrastruktura Novog Pazara građena je za grad od 40 hiljada ljudi, a Novi Pazar sada ima više od 100 hiljada stanovnika.

U JKP „Vodovod“ ističu da se gubi oko 60 odsto vode iz vodovodne mreže koja je dotrajala. Direktor „Vodovoda“ Grade Nedeljković izjavio je „Blicu“ da će problem vodosnabdevanja biti rešen za tri godine. (do 2011 godine!)

– Novcem iz Luksembruga rešićemo ovaj gorući problem u Novom Pazaru, ali treba da znamo da će ceo projekat biti završen za tri godine. Do tada ćemo imati restrikcije tokom leta ako građani budu nesavesno trošili vodu – istakao je Nedeljković.

Građani su prinuđeni da drže kante i korita u kupatilima, te da usklađuju letnje obaveze sa suvim slavinama. Domaćica Selvira Omerović izjavila je da mora imati spremnu vodu kako bi u svakom momentu mogla da okupa bebu ili da je osveži od letnjih vrućina.

Student Mile Marković rekao je da mu je ovo leto prošlo bez rekreacije. – Planirao sam da idem svake večeri na tenis, ali kako ću u 22 sata završiti rekreaciju kada nemam vode i ne mogu da se istuširam – kaže Marković. Enes Halilović

Izvor: Blic

blic-vodovod

krv_voda

skupstina_7i8

Comments are closed.