Srpska policija u Sandžaku i kršenje ljudskih prava Bošnjaka

znacka-policije-velikaU Novom Pazaru posljednjih nekoliko godina dogodilo se oko desetak teških ubistava. Neka ubistva su kao iz holivudskih trilera; taksista ubijen od strane mušterije u potiljak, čovjek ubijen u centru grada, žena nađena mrtva u rječnom koritu, čovjek brutalno ubijen kod Pazarske banje i još nekolicina neresvjetljenih ubistava.

Najnoviji slučaj je ubistvo pred kućnim pragom u jednom novopazarskom naselju. Čovjeka su ubili pred ženom i djecom, a ubica sa fantomkom na glavi se mirno odšetao. Policija Republike Srbije nije uspjela da razotkrije ni jedno pazarsko ubistvo, da nađe ni jednog počinioca, da razriješi ni jedan slučaj.

Osnovni zadatak policije jeste da pruži zaštitu i bezbednost svojim građanima. Njen zadatak je da pronađe vinovnike zlodela, buntovne pojedince koje narušavaju koncept sigurnosti. Hapšenje navijača koji nose turske zastave i trasparente, policijska samovolja pri intervencijama u vjerskim objektima, izgleda da je glavni opis posla ove državne službe. Da li je ovo preče od porazne činjenice da ove godine ni jedno ubistvo u Novom Pazaru nije dobilo ime ubice?

Rad policijskih službi, posebno Uprave u Novom Pazaru, trebaju po logici stvari da budu dio šire rasprave unutar političkih stuktura, prije svega na trilaterali onih političkih faktora, koji godinama rukovode radom ove Uprave, imenovanjem svojih “zaslužnih momaka”.

Ovakim radom policija pokazuje svoju nesposobnost. Uostalom, godinama unazad, Policija je za stanovnike ovog kraja, Bošnjake posebno, uvjek bila imperativ torture i mučenja.

U demokratsko vrijeme, tortura, sa moralne tačke je da ubica nikada ne bude pronađen. Sramotno!

Podsjetimo, policija je došla poslje 20 minuta, kada je u cebtru grada Iksan Zejnelovic vatrenim oružijem nanio je teške tjelesne povrede Aladinu Diku Dolovcu te su je okupljeni gradjani izviždali.

Kada su se pojavile patrole policije(a policija je od centra udaljena 200 metara) žestoki zvižduci i psovke su se čule od strane preplašenih ljudi koji su se zatekli na mjestu zločina!

Direktor policije Milorad Veljović ocjenio je da policija u Novom Pazaru radi profesionalno. (divan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *