Srebrenica – I genocidašima smeta muftija

novostiNedavno je položen kamen temeljac za Islamski kulturni centar “Kapija Peštera” u Dugoj Poljani kod Sjenice, još jedan od nekoliko u posljednje vrijeme, koji je pokrenula Islamska zajednica u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom ef. Zukorlićem.


Sama manifestacija, te ideja je pokrenula lavinu kritika od politicara koji trenutno vrše vlast u Sandžaku, do klerofašističkih srpkih organizacije “Dveri” kojima smetaju džamije u Srbiji, te visina minareta.

Prašina se nije ni slegla a javili su se genocidaši od preko drine, kako im smeta Islamski kulturni centar u Srebrenici, koji sa izgradnjom ide svojim tempom.

Srbijanski list “Novosti” tako piše kako je “Sporan muftijin centar u srebrenici”.

Tekst objavljen u srbijanskom listu “Novosti”, prenosimo u cjelosti, ali stavovi prenešeni iz srbijanskog lista “Novosti” ne odražavaju uredničku politiku portala Sandzak-x.net:

“Izgradnja kulturnog centra u Srebrenici, koji finansira efendija Muamer Zukorlić uzburkala je strasti u ovoj opštini.

Predstavnici srpskog naroda u lokalnom parlamentu tvrde da je uzurpiran dio privatnog poseda. Koalicija za Republiku Srpsku pozvala je predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i nadležne inspekcijske službe da ispitaju da li su dokumenta za izgradnju islamskog kulturnog centra izdata zakonito. Takođe i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ispod koje se gradi ovaj centar, strahuju da će ovi radovi ugrožavati crkvenu portu.

Milisav Marijanović, član odbora Crkvene opštine Srebrenice, kaže da će izgradnja bošnjačkog kulturnog centra pokrenuti klizište i ugroziti portu crkve u Srebrenici. Poziva nadležne organe da obustave izgradnju, jer se, kako kaže, „potkopavaju temelji crkve“.

Mirjana Todorović je podnijela zahtjev Skupštini opštine Srebrenica, u kome od opštinskih vlasti traži zaštitu prava vlasništva i navodi da izgradnja kulturnog centra uništava njenu imovinu.

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebenice, rekao je da nije upoznat o detaljima izgradnje islamskog centra, da se izdavanjem građevinskih dozvola bave u urbanističkom odjeljenju, a ne on.

Ukoliko je nešto prekršeno, svi oni koji su oštećeni imaju pravo na žalbe i na sve ono što zakon omogućava – izjavio je načelnik Duraković.

U opštinskom urbanističkom odjeljenju kažu da nije bilo nikakvih prepreka zbog kojih se ne bi izdala građevinska dozvola.

Imali smo određene prigovore i jedna osoba je dolazila da se žali, međutim, njena žalba nije opravdana tako da se gradnja nastavlja – rekla je Hanisa Jahić, načelnica odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muarem Zukorlić i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić položili su 25. jula kamen temeljac za izdradnju islamskog kulturnog centra u Srebrenici, a sredstva za izgradnju obezbjedili su Bošnjaci iz Sandžaka.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve sumnjaju u iskrene namjere lokalni vlasti u Srebrenici, jer je ovo odjeljenje u proteklih desetak godina osporavalo i zabranjivalo izgradnju crkava u Dugom Polju, Toplici, Potočarima. (Sandzak-x.net, novosti)

Comments are closed.