Srbija: Od hapšenja i procesuiranja Nasera Orića neće biti ništa

vucic_oricProcurjele informacije: Od hapšenja i procesuiranja Nasera Orića neće biti ništa, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije za sve je okrivilo medije.
– Orić je imao komunikaciju poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, prije raspisivanja crvene potjernice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu – objasnio je Vekarić.

Zamjenik tužioca Bruno Vekarić za RTS je izjavio da je postojao plan da Naser Orić bude uhapšen kad dođe u Srbiju, ali da je taj plan propao zato što je “informacija o raspisivanju Interpolove potjernice izašla u javnost”.

Predizborni politički manevr Vučića

Aleksandar Vučić govorio je prije toga o ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine na području Srebrenice Naseru Oriću, protiv kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu.

Navodeći da Tužilaštvo za ratne zločine smatra kako ima dovoljno dokaza za pokretanje postupaka, on je rekao kako je “nedvosmisleno potvrđeno da su teški i strašni zločini nad srpskim narodom u Podrinju počinjeni na mnogim mjestima”.

naser_oric_bosna
Nakon podrške bošnjačkih političkih lidera osim Orića, oglasio i Meholjić koji je poručio da mu Srbija neće suditi, a onda je prozvao i prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

– Srbija koja mi je montirala da sam bio tamo gdje nisam mi neće suditi! Šta hoće Vučić, taj okoreli četnik?! – rekao je Meholjić.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u ovom gradu Momčilo Cvjetinović kaže da je “apsolutna laž” da su Naser Orić ili Hakija Meholjić ikada poslije rata bili u Srbiji.

naser_oric_srbija

– Očigledno je riječ o predizbornom potezu koji odgovara Beogradu, Sarajevu i Banjaluci – ističe Cvjetinović.

– U tom sudu je zbog zločina u Srebrenici presuđeno više od hiljadu godina Srbima, a pri tom nema još nijedne optužnice protiv Bošnjaka.

Miloš Milovanović smatra da je Srbija da je htjela Orića mogla da uhapsi mnogo ranije.

Orić kaže da je vijest o potjernici protiv njega i drugih iz Srebrenice plasirana ”uz pomoć domaćih izdajnika”, a cilj svega je da se ”napravi balans za 1995. godinu, iako znaju da je to neizvodljivo”.

Pravosnažno oslobođen u Hagu

Orić je pravosnažno oslobođen u Hagu po optužnici koja se ticala ratnih događaja od dana kada je preuzeo komandovanje srebreničkim snagama do stavljanja Srebrenice pod zaštitu Ujedinjenih naroda (UN).  Agencije

Comments are closed.