Spomenik neznanom heroju na Avali posvećen Bošnjaku iz Sandžaka

avalaNekoliko uglednih historičara iz Beograda i Sarajeva tvrdi da je neznani junak sa Avale Sulejman Balić Bošnjak iz Duge Poljane između Novog Pazara i Sjenice. I poslije pola vijeka polaganja vijenaca i cvijeća na grob neznanog junaka na Avali, ostaće dilema: da li je riječ o Bošnjaku Sulejmanu Baliću, kako tvrdi nekoličina uglednih historičara iz Beograda i Sarajeva?

Prema njihovim tvrdnjama, koje su objavljene u novopazarskom listu “Parlament”, kao i u nekim nauènim studijama uglednih historičara, Sulejman Balić je rođen u mjestu zvanom Duga Poljana, koja se nalazi između Novog Pazara i Sjenice. Kako se navodi dalje u tekstu, Balić je hrabro poginuo na Avali, boreæi se u srpskoj vojsci protiv Austrougarske.Na naučnom skupu u Novom Pazaru dr Šefket Krcić, profesor na ovdašnjem Univerzitetu, takođe tvrdi da je neznani junak bio upravo Sulejman Baliæ.- Primjer zapostavljenosti Bošnjaka kroz historiju od biv¹ih srpskih rečima jeste spomenik neznanom junaku na Avali. To je spomenik Sulejmanu Baliću, koji je sa grupom vojnika Sandžaklija, lojalnih srpskoj državi, hrabro poginuo braneći Beograd od austrougarske vojske. O tome do sada niko ništa nije napisao – kaže Krcić.

Na Pešteru i danas živi nekoliko porodica s prezimenom Balić. Neki od njih, poput Ramiza Balića, iz priča svojih predaka tvrde da je u grobu neznanog junaka u stvari njihov rođak Sulejman.

– Još su naši stari za Titova doba pričali da je naš Suljo taj neznani junak, ali se niko nije usuđivao da o tome javno progovori. To je bila tajna, zbog politike i zato se čutalo. Možda bi sada, kad se o svemu otvoreno govori, trebalo i ova dilema da se rasvjetli. Naravno, za nas nije dilema, ali jeste za javnost. Mi nemamo konkretnih dokaza za ovu tvrdnju, ali s kolena na koleno se prenosio amanet starih da se ne zaboravi gde počiva naš Sulejman – kaže Ramiz.

Oni koji tvrde da je Sulejman Baliæ neznani junak sa Avale podsećaju da i na srpskom groblju na Zejtinliku mnogi grobovi nose ime Bošnjaka. Reč je o vojnicima Bošnjacima iz Sandžaka, koji su prošli Albaniju i kosti ostavili na Krfu i na solunskom frontu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *