ŠOKANTNO: OHR ”Većina ambasadora PIK-a smatraju da BiH treba biti podijeljena po modelu Češke i Slovačke”

facekonjevicpoljeMuzidin Omerović, jedan od predstavnika štrajkačkog odbora roditelja iz Konjević Polja gostujući 16.11.2013. godine u emisiji FACE TO FACE kod Senada Hadžifejzovića potvrdio novinarske špekulacije o tome da je prilikom razgovora u OHR-u došao do saznanja da neki strani diplomati u BiH smatraju kako BiH treba biti podijeljena zemlja po modelu Češke i Slovačke.

Naime, na direktno pitanje voditelja da li su ti navodi tačni Omerović je između ostalog rekao rekao: Da ga je Valentin Inzko visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH uvjeravao kako on nema ovlaštenja od PIK-a (Vijeće za implementaciju mira u BiH) da udovolji zahtjevima roditelja, osim Turskog ambsadora koji mu je pružio podršku, te u jednom trenutku rekao kako većina ambasadora PIK-a u BiH smatra da Bosna i Hercegovina treba biti podjeljena po modelu Češke i Slovačke.

Ukoliko ovih dana iz OHR-a ne uslijedi demant na ovu izjavu Omerovića, onda će to biti jasan signal građanima BiH da se ozbiljno zapitaju kakva ih budućnost očekuje. Također, ukoliko ovi navodi ostanu tačni s pravom se možemo upitati kakvi su rezultati naše diplomatije kada najznačajniji diplomati u BiH riješenje krize vide kroz podjelu naše zemlje.

Naravno, zaboravljajući pri tome da je u Bosni kroz historiju to bila ”mission impossible’’. (thebosniatimes)

Comments are closed.