Slučaj Al Shiddi je primjer kako Radončić zagorčava život arapskim investitorima

sulejmanalshidiizsaudije3Investitor iz Saudijske Arabije Sulejman al Shiddi morao napustiti BiH zbog isteka boravišne vize.

Saudijski biznismen Sulejman al Shiddi, vlasnik Sarajevo City Centra, novog poslovno hotelskog objekta koji se gradi u centru Sarajeva, morao je nedavno napustiti BiH. Al Shiddi je iz BiH otišao jer mu je istekla boravišna viza, koju je imao na period od 90 dana, saznaje Slobodna Bosna. Saudijski biznismen u Sarajevu gradi poslovni centar vrijedan 160 miliona KM i nema, takozvanu D-vizu, koja mu omogućava duži boravak u BiH. Zašto Sulejman al Shiddi dobiva vize na 90 dana, odnosno zašto čovjek koji ulaže 160 miliona KM u BiH ima takav ponižavajući status?

Odgovor bi se mogao naći kod aktuelnog ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića i glavnog čovjeka Službe za poslove sa strancima Dragana Mektića, obzirom da je Ministarstvo sigurnosti tj. Služba za poslove sa strancima nadležna za izdavanje boravišnih viza za strance. Poznato je da Fahrudin Radončić vodi višegodišnju medijsku kampanju u svojim medijima, a najviše u Avazu, protiv Sulejmana al Shiddia. Radončić je bio direktni konkurent za izgradnju poslovnog Sarajevo City Centra.

sarajevo_city_center

Kada je izgubio na tenderu odmah je pokrenuo kampanju protiv Sulejmana al Shiddia. Od tada do danas traje njegova stalna medijska hajka na ovog saudijskog biznismena.

avaz_radoncic

Osim toga, posljednje izjave Fahrudina Radončića da će se potruditi da spriječi uticaj Arapa u Sarajevu upućuju na mogući razlog zašto Sulejman al Shiddia ima tako ponižavajući status. Ovo je konkretan primjer sprečavanja investiranja arapskog novca u BiH. Izgleda da Fahrudin Radončić ne sjedi skrštenih ruku. (saff)

Comments are closed.