Skupština Srbije: Umjesto Srebrenice koriste riječ “genocid” u vezi radnih mjesta

1477855725261814d29d1d567674692_640x427Beograd – Političku scenu potresa je novi obračun između vlasti i opozicije zbog optužbe SNS-a da je DS, dok je bila na vlasti, “počinila genocid nad radnicima u Srbiji”.

Tu izjavu u skupštinskoj sali tokom rasprave o amandmanima na krivični zakon je dao šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić, a takođe ju je ponovio i danas dok je gostovao u emisiji Kažiprst B92.

Demokrate su zbog toga juče napustile skupštinsku sjednicu.

DS traži hitnu sjednicu skupštinskog kolegijuma kao i javno izvinjenje SNS-a žrtvama genocida, građanima Srbije i Demokratskoj stranci zbog izjave da su demokrate počinile genocid na radnicima.

Nakon toga, demokrate su na početku sjednice na kojoj se raspravlja o amandmanima na zakon o detektivskoj delatnosti, a kojoj prisustvuje premijer Dačić, tražili prekid sjednice kako bi se skupštinski kolegijum izjasnio o izjavi Babića.

Predsjednik parlamenta i potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović rekao je da SNS ne tvrdi da je bilo ko iz Demokratske stranke ubio nekoga, već da je počinjen “genocid nad radnim mjestima”, jer je u vreme vlasti DS-a 400.000 ljudi ostalo bez posla.

“Ako neko to sada želi da obrće i okreće na hiljadu načina, neka, ali niko iz SNS-a nije rekao da je bilo ko iz Demokratske stranke ubio nekoga”, rekao je Stefanović. (B92)

Genocid u Srebrenici (juli 1995.): U okolini Srebrenice je u julu 1995 ubijeno oko 8000 Bošnjaka – starosne dobi između 11 i 77 godina.

2007 godine Milorad Dodik – priznaje genocid u Srebrenici

haskitribunal_genocid

blic_genocid

dodik_srebrenica2

genocid_pomirenje

Comments are closed.