Sevdah oduševio Beograđane u punom Sava centru

131127007.1_xlPoslije prošlogodišnjih uspjeha, u Sava centru je po treći put sinoć održan koncert sevdalinki, pod nazivom “Večer sevdaha”.

“Moj dilbere”, “Prođoh Bosnom kroz gradove”, “Što te nema”, “Višegrade grade”, “Čudna jada od Mostara grada”, “Ne klepeći nanulama”…, samo su neke od vječnih pjesama u kojima je beogradska publika mogla da uživa u Večeri sevdaha.

“Odolijevajući vremenu, u različitim slojevima gradskog stanovništva, stvarana je i pjevana sevdalinka na djevojačkim i momačkim sastancima, u kolu, na selima, svadbama i drugim porodičnim skupovima, stvarajući tradiciju koja obilježava kulturu jednog podneblja”, navedeno je u najavi organizatora ovog koncerta.

Jedna od izvođača Marija Šestić, koja već drugi put nastupa u Sava Centru, rekla je: “Odzivi su fantastični, publika je divna i mogu vam reći da kada izađem na scenu, s obzirom da ima puno ljudi, imam tremu, bez obzira koliko dugo pjevam sevdah.”

“Sevdah nosi nešto što je karakteristično za ovo naše podneblje, koje ima dosta trusnu istoriju. Mislim da se to očitava u muzici i mislim da generalno sa ovih prostora i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije imamo taj divan narodni melos, koji sve više doživljava ekspanziju, naročito u Bosni”, rekla je Šestić.
131127007.6_xl
Enes Begović izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na, kako kaže, ovako plemenitom i lijepom koncertu i dodao.

“To je pjesma koja daje inspiraciju i onima koji je možda nemaju dovoljno, onoga trenutka kada čuju te tekstove, melodije, aranžmane, jednostavno se pojavi u njima želja da naprave nešto. Mislim da je ovo večeras pun pogodak i drago mi je što će ovakvi koncerti prerasti u tradiciju u Beogradu”, rekao je Begović.

Pjevač Hari Varešanović otkrio je da je zaljubljenik sevdalinki.

“Iz tog miljea i tradicije sam izrastao i mogu reći da sam i neke svoje prve pjevačke korake počeo uz sevdalinku. Moj dedo je bio autohtoni, stari, bosanski sevdalija, tako da na neki način meni je specijalni merak doći na ovakve koncerte”, kazao je Varešanović.

Ističući da je sretna zato što nastupa na Večeri sevdaha već neke tri, četiri godine, kao i da joj je drago što je publika napunila dvoranu Sava Centra, Merima Njegomir je kazala: “Mi zaljubljenici u pravu, dobru pjesmu trudimo se da je onima koji je vole približimo i naravno da je približimo i mladima koji ne znaju šta je sevdalinka, ali na ovaj način imaju priliku da je čuju.”

131127007.1_xl

Po završetku koncerta, publika je bila vidno zadovoljna.

“Ja mislim da je izuzetno uspješan koncert, na visokom umjetničkom nivou, pjevači su bili zaista izuzetni, orkestar također i mislim da je publika uživala sve vrijeme u ovoj zaista divnoj večeri”, rekao je Miodrag Mitrović.

131127007.9_xl
Složivši se da je veče bilo divno, neki su izrazili i želju za što više ovakvih događaja: “Mislim da ovakvih manifestacija treba da bude što češće”, naveo je Velja Živković.

“Prelijepo je bilo, meni je evociralo uspomene pošto potičem iz Bosne”, rekla je Jelena i dodala: “Najlepši su Merima i Hari Varešanović. Sve je bilo lijepo.”

Merima Njegomir, Hari Varešanović, Marija Šestić, Marinko Rokvić, Enes Begović, Vesna Hadžić, Muhamed Mujkanović, Reuf Feković, Boki Milošević, Esad Kovačević izvodili su više od dva sata neprolazne bosanske sevdalinke, u pratnji orkestra Dinka Mujanovića.

Specijalni gost bio je Omladinski hor iz Zenice, koji se na početku koncerta predstavio pesmom “Snijeg pade na behar, na voće”, javlja Anadolija. (Anadolija)

Comments are closed.