Šest godina kosovske nezavisnosti: Stotinu i šest priznanja iz svijeta

kosovo-nezavisnostPRIŠTINA – U glavnom gradu Kosova u petak je raznim mnifestacijama počelo četvorodnevno obilježavanje šeste godišnjice otkako je bivša jugoslovenska i srpska pokrajina 17. februara proglasila nezavisnost.

Poslije neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali gotovo tri godine, rečenog datuma 2008. godine Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, a već prvog dana uslijedilo je priznanje od osam zemalja: Avganistana, SAD, Francuske, Albanije, Turske, Velike Britanije, Australije i Senegala.
kosovo-nezavisnost2Šest godina kosovske nezavisnosti: Stotinu i šest priznanja iz svijeta Na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova usvojena je Deklaracija o nezavisnosti, koju je obrazložio premijer Kosova Hašim Tači.

Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta, a sjednicu koja je počela u 15 časova i trajala manje od jednog sata, direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz.

“Ovaj dan smo dugo čekali. Mnogi ljudi su dugo čekali da nezavisnost postane realnost. Sjećamo se i poštujemo imena svih koji su dali svoj život za ostvarenje ovog sna i njhihova djela i sjećanja na njih uvek će živjeti u našim srcima. Pozdravljam sve one koji su s nama, kao i sve koji nas gledaju. Bićemo ujedinjena nacija s veoma jasnom evropskom vizijom.

Naša nada i vjera nikad nisu bili jači, stanovnici Kosova nikada nisu bili više ujedinjeni, naši snovi su bezgranični. Danas je cio svijet s nama i postaćemo ravnopravni članovi demokratskog svijeta”, rekao je 2008. godine u parlamentu premijer Hašim Tači, naglasivši da će Kosovo biti država “za sve narode”.

Šest godina kosovske nezavisnosti: Stotinu i šest priznanja iz svijeta Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je prije šest godina da taj dan dijeli istoriju Kosova na period prije i poslije nezavisnosti. “Objava nezavisnosti je želja naroda. Ovo je istorijski trenutak. Ovo je i kraj dugog procesa destrukcije i raspada. Preuzimamo odgovornost koja se od nas traži. Kosovo očekuje da će imati podršku međunarodne zajednice za sproveđenje plana Martija Ahtisarija. Bez ikakvog straha objavljujemo nezavisnost”, rekao je Sejdiu i izrazio nadu da očekuje “dobrosusjedske odnose sa Srbijom”.

Jakup Krasnići, predsjednik Skupštine istakao je prije šest godina da će 17. februar biti zapamćen u historiji kada je narod koji je vijekovima trpio mnogo dobio svoju nezavisnost. Ovaj narod želi da ostavi prošlost i izgradi demokratske instucije i novo društvo na Kosovu, da bude poštovano društvo, demokratsko i integrisano u Evropsku uniju”, kazao je Krasnići.

Slavilo se u Beču, u Sloveniji, Štutgartu, Manhajmu, Minhenu… i to je već historija.

Prema podacima kosovskog Ministarstva inostranih poslova kosovsku nezavisnost do da sada je priznalo 106 zemalja. Srbija nije i prema horskim najavama svih garnitura vlasti od Miloševića do danas i neće, iako neki analitičari tvrde da je to faktički priznato davno, o čemu može da svedoči i čitanje Sporazuma koji su srpska i kosovska strana parafirale u Briselu 19. aprila prošle godine.

Šest godina kosovske nezavisnosti: Stotinu i šest priznanja iz svijeta Proštinski zvaničnici danas će položiti cvijeće na grobove Ibrahima Rugove, prvog predsjednika Kosova i na grob prvog komandanta Oslobodilačke vojkse Kosova (OVK/UČK) Adema Jašarija.

Nakon svečane sjednice (danas u 11 sati) slijedi defile pripadnika Bezbjednosnih snaga i Policije Kosova, a potom će u Prištini premijer Tači prirediti prijem. Predsjednici Kosova Atifete Jahjagi su, javljaju kosovski mediji povodom Dana nezavisnosti čestitke stigle od predsjednika SAD Baraka Obame, britanske kraljice Elizabete Druge,  predsjednika Njemačke Jaohim Gauka, Austrije Hajnca Fišera, Italije Đorđa Napolitana, Hrvatske Ive Josipovića i kralja Holandije Viljema Aleksandra.

Od pete godišnjice (2013) kada je Kosovo priznalo 90 zemalja broj se uvećao za 16, Kosovo su priznale i sve balkanske zemlje, osim Bosne i Hercegovine i Srbije, a među zemljama koje su priznale mladu nezavisnu državu su i 22 članice Evropske unije. (pobjeda)

Prishtina by Night

Comments are closed.