Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke: Pomogli smo Đukanoviću da opere biografiju

djukanovic-husovicJužni Sandžak – Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, Suljo Mustafić, za Dane objašnjava zašto je toj partiji, kao mogući partner za sastav nove crnogorske vlade, prihvatljivija koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović i kakav je položaj i status bošnjačke manjine u Crnoj Gori.

DANI: Kolika je zastupljenost Bošnjaka u crnogorskim institucijama?

MUSTAFIĆ: Prije nego što je Bošnjačka stranka 2009. ušla u Vladu Crne Gore, ta zastupljenost je bila oko dva procenta; krajem 2011. je bila šest. Naravno, u odnosu na činjenicu da Bošnjaci – Muslimani čine trinaest posto ukupnog broja stanovnika Crne Gore, taj procenat, iako ima uzlaznu putanju, je nedovoljan. Uđemo li u novu vladu, potrudićemo se da on i dodatno ojača.

DANI: Pregovore počinjete sa koalicijom Evropska Crna Gora, Milo Đukanović?

MUSTAFIĆ: Tako je. Naprosto, mislili smo da bi bilo najbolje i najpoštenije da u razgovore o sastavu nove vlade najprije uđemo sa strankama sa kojima smo do prije ovih izbora činili koaliciju i koje su, na kraju, dobile najveći broj glasova. Nadamo se da će naši dosadašnji partneri iz vlade razumjeti promjenu okolnosti i činjenicu da Bošnjačka stranka više nije mala partija, da ima utemeljenje u biračkom tijelu i da, u tom smislu, evropska koalicija ne samo da neće potcjenjivati našu snagu, nego da i naše nove zahtjeve neće razumjeti kao ucjenu.

DANI: Dio javnosti koji bi manjine rado vidio u koaliciji sa Lekićem, Medojevićem i Mandićem kaže da Demokratskom frontu zamjerate ono što Milu Đukanoviću tako lako opraštate.

MUSTAFIĆ: Prvo, moram da podsjetim da je Bošnjačka stranka nastala tek 2006; devet godina ranije, Bošnjaci – Muslimani su, zajedno sa svim demokratskim snagama – manjinama, intelektualcima, antiratnim aktivistima, novinarima Monitora i Vijesti, ali i međunarodnom zajednicom – masovno i zdušno podržali predsjedničkog kandidata Mila Đukanović. Kao nesporni lider bloka koji će 2006. vratiti Crnoj Gori nezavisnost, Đukanović je, uz pomoć svih nas zajedno, uspio da – kako to vole da kažu naši današnji kritičari – opere svoju biografiju; i njemu i Demokratskoj partiji socijalista smo još 1997, kada su sjećanja na ratove i agresiju na susjedne države bila neusporedivo svježija, “oprostili” za sve ono za šta su – i objektivno i subjektivno – bili odgovorni devedesetih.  U tom smislu, nije fer Bošnjačku stranku optuživati za nešto što ste i sami već jednom “oprostili”. (Vijesti.ba)

Milo Đukanović i njegov djed četnički komandant CG Blažo Đukanović

Đukanović poslao Bošnjake u smrt a Avaz ga proglasio za ličnost godine

milo-djukanovic-rat momir-bulatovic-hapsio-srpske-izbjeglice-slao-ih-vojsku-republike-srpske-slika-38428

Comments are closed.