Saopštenje za javnost Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje povodom ometanja molitve u džamiji Nedakuse

sporan-razglas-sa-dzamije-ezan-posvadao-bjelopoljce-slika-772965SAOPŠTENJE: U subotu, 13.07.2014., godine, nakon što su po proučenom ezanu vjernici otpočeli namaz, ispred džamije su čuli neprekidnu automobilsku sirenu.

Pošto se sirena oglašavala neprekidno nekih desetak minuta, nekolicina vjernika je prekinula molitvu izašavši iz džamije da vide o čemu se radi, iz bojazni da neko od vjernika nije nepropisno parkirao vozilo i blokirao saobraćaj.

U vozilu ispred džamije nalazio se mještanin naselja Nedakusi Milorad Španjević. Obratili su mu se riječima: „Komšija o čemu se radi“? On ih je upitao: „Smeta li vam svirena“? Odgovorili su odrično, na šta je on grubim tonom uzvratio: „Meni smeta vaš ezan, sviram po zakonu, ne može mi niko zabraniti“. Pošto je molitvu prekinuo veći broj vjernika, izašli su da vide o čemu se radi. Verbalnim uvredama i vulgarnostima, uz prijetnje da će „ovo ugasiti“, obećavajući obračun u ponedeljak, dolazak sa „svojim odborom?“, te riječima da svira da ne bi čuo ezan, rekao je: „Baciću vam bombu ovđe“.

Okupljeni i drskošću Španjevića revoltirani vjernici su se kontrolisali i nikakvog fizičkog kontakta nisu ostvarili sa Španjevićem, niti ga pokušali linčovati, kako je on sjutradan izjavio u štampi. Šunjevarići, komšije džamije u Nedakusima su Španjeviću govorili da ide kući. Učesnici ove verbalne prepirke su govorili da je bilo očigledno da je pomenuti Španjević bio u alkoholisanom stanju. Vjernici su tada o ometanju vjerskog obreda i verbalnim prijetnjama obavijestili pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su se službenici našli na licu mjesta nakon 40-50 minuta.

Odbor Islamske zajednice je ovaj slučaj želio smatrati izdvojenim incidentom, aktom pojedinca. Međutim, narednog dana je u dnevnim novinama Dan osvanuo frapantan naslov „Umalo linčovan ispred džamije“. U tekstu je iznijet niz neistina, sa jasnom tendencijom raspirivanja vjerske mržnje. Španjević se u dogovoru sa dušebrižnim novinarem u tekstu predstavio kao žrtva pokušaja brutalnog prebijanja, pozivajući se da ga je od prebijanja spasio komšija Fernad Ramović, naš džematlija. Ovom prilikom obavještavamo javnost da je na sastanku održanom u Odboru Islamske zajednice sa predstavnicima Islamske zajednice, Fernad Ramović negirao laži iznesene u dnevnim novinama Dan, riječima: „Laž je da sam ga branio, jer ga nisam imao od koga braniti, niko nije pokušao da ga napadne, i svi su izjavili da im njegova svirena ne smeta“.

O profesionalnosti i surovom fabrikovanju laži i iskrivljivanju činjenica novinara Dana govori i to što nije pokušao kontaktirati nikoga iz Islamske zajednice, u pokušaju da zadovolji osnovni princip pravilnog izvještavanja – da se čuje i druga strana. Šta više, nismo mogli naći nikoga od mještana muslimanske vjeroispovjesti koje je novinar po ovom pitanju kontaktirao – a koji su kako on tvrdi – odbili da o incidentu govore.

Pozivajući se na Ustavom garantovano pravo slobodnog ispovijedanja vjere, uzimamo u obzir da se radi o naselju u kom ranije nije postojala džamija, visinu tona ezana (poziva na molitvu) smo uskladili sa visinom u ostalim džamijama, čak i niže. Ističemo, poziv na molitvu traje nekoliko minuta. Sve nakon toga odvija se unutar džamije, bez korištenja razglasa. Sam ezan je dio vjerske dužnosti i ne predstavlja namjeru da provociramo bilo koga. Ponosno ističemo činjenicu da niko od pripadnika Islamske zajednice u Bijelom Polju nikada nije ometao vjerske obrede ni skupove, čak ni kada se crkvene procesije vrše na javnim mjestima. Time potvrđujemo da nam ne smeta da živimo sa različitim i slušamo različito.

I ako je Španjević alarmirao mještane Nedakusa, i obećao da će nas „ugasiti“, i dalje želimo vjerujemo da se radi o izolovanom slučaju mržnje i vjerske netrpeljivosti, koja ne treba da poremeti međukonfesionalne odnose mještana. Vjerujemo da će i nadležni državni organi procesuirati ovaj slučaj kršenja vjerskih prava u skladu sa zakonom. Podvlačimo, da je u za nas svetom mjesecu, na nama svetom mjestu, ovaj napad i zahtjev da ezana nikako ne smije biti – poruka muslimanima Nedakusa da ni njih ne žele u svojoj blizini.

Nikada nismo osporili rješenje da nadležne službe u skladu sa zakonskom regulativom odrede visinu zvuka ezana, koja treba biti jednaka visini zvuka crkvenog zvona, radi poštovanja principa jednakosti svih vjerskih zajednica i njihovih pripadnika.

Što se tiče dnevnih novina Dan, neistiniti navodi sa ciljem predstavljanja vjernika koji se mole kao razularene ekstremističke horde, potvrda su da se ovo glasilo i njegov vrli novinar koji se Bijelim Poljem dičio svojom tolerantnošću, oprostilo sa objektivnošću i profesionalizmom.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje

Adis Kučević

Glavni imam Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje

Enis ef. Burdžović

sporan-razglas-sa-dzamije-ezan-posvadao-bjelopoljce-slika-772966

 

Comments are closed.