Saopštenje redakcije “Glas islama”: Pozivamo NUNS i druge nadležne ustanove da zaštite naše novinare

223107_2103281940361_5066209_nRedakcija „Glasa islama“ najoštrije osuđuje kukavički napad i ubistvo u pokušaju imama Ifet-ef. Aličkovića koji je tehnički urednik i novinar u našem listu.

Prosto je nevjerovatna činjenica da je imam Aličković napadnut na radnom mjestu bez ikakva povoda, a sve uz prisutvo nedužne djece koja su imala priliku da nevinim očima gledaju pokušaj ubistva njihovog vjeroučitelja, te prolivanje nedužne imamske krvi.

Koliko je teška i porazna činjenica ubistva u pokušaju imama, toliko zabrinjava i čudi ponašanje ljekara novopazarske bolnice koji su pod pritiskom Meha Mahmutovića i Mirsada Đerleka nestručno, amaterski i nonšalatno ušili efendijinu gornju usnu, a da pri tome, ni činjenica od tri izgubljena zuba nije uticala na njih da povrede okarekterišu kao teške, već su konstatovali da se radi o lakim tjelesnim povredama, nakon čega su Ifeta efendiju poslali na ulicu, koji je bio prinuđen da u privatnoj praksi potraži zaštitu i adekvatno ušivanje rane na licu.

Poznavajući Mahmutovića i Đerleka ne čudi nas njihovo nehumano postupanje jer su oni dokazali i ranijim svojim ponašanjem, da su zarad zaštite svojih interesa spremni pogaziti sve humane ideje i zakletve koje su dali na početku bavljenja ljekarskim poslom. To što je napadač trnokopom, na efendiju Aličkovića, bliski rođak pomenutog dvojca koji duže vremena radi o glavi novopazarcima, ne bi smjelo biti mjerilo vrijednosti u zaštiti nečijeg života i očuvanja minimuma ljudskosti, poštenja i humanosti. Posebno bi se iznad nihilizma i nehumanosti, nepoštenja i nečasti trebali izdići, jedan Gradonačelnik, i jedan direktor bolnice, a pri tom oba ljekari.

Građani su još više zabrinuti i začuđeni činjenicom da je napadač na život imama i novinara „Glasa islama“, nakon saslušanja u policiji, slobodno odšetao svojoj kući, sa čime se šalje poruka da svako ko poželi može pokušati ubistvo novinara i vjerskog službenika, te bilo kojeg građanina.

Zahtijevamo od policije, tužilaštva i sudstva da se manu rđava posla i da prestanu podilaziti političkoj mafiji Rasima Ljajića, te da napad na našega novinara najozbiljnije razmotre, a napadača adekvatno privedu pravdi.

Mi u „Glasu islama“ sa pravom pitamo da li bi policija, tužilaštvo i sudstvo isto postupali da se radi o svešteniku ili novinaru Srpske pravoslavne crkve? Isto pitanje postavljamo Gradonačelniku Mahmutoviću i direktoru bolnice Đerleku, kao i onim ljekarima u bolnici koji su nonšalatno i nestručno odradili posao ušivanja i saniranja povreda pomenutog imama?

Politika dvostrukih aršina i standarda mora da prestane, i jednom za svagda treba da zaživi pravda, sigurnost i sloboda, bez obzira kojem narodu i vjeri pripadali oni što im je nanijeta šteta. Samo uz pravedan i nepristrasan rad državih organa građani mogu vratiti povjerenje u institucije sistema, u suprotnom, građani mogu poželjeti da pravdu uzmu u svoje ruke i zaštite sebe i svoje porodice od svih vidova kriminala, posebno onoga koji dolazi od strane nosioca vlasti u Novom Pazaru i njihovih zaštitnika u policiji, sudstvu i tužilaštvu.

Pozivamo nadležne državne organe, kao i novinarska udruženja UNS i NUNS da reagiraju u pravcu zaštite prava i naših novinara na slobodan rad i slobodu govora.

Građane Novog Pazara pozivamo na suzdržan odnos prema nosiocima vlasti u našeme gradu. Na provokacije ne treba odgovarati istom mjerom, već prezreti njihove kriminalne radnje, i sve to znati kazniti na prvim narednim izborima koji se bliže.

Informativna služba „Glasa islama“ (mesihat.org)

223107_2103281940361_5066209_n

Comments are closed.