Saopćenje BDZ-a u povodu nezakonite odluke Ministarstva pravde

bdz-sjednica-2772013-300x199Dana 27. 7. 2013. godine u Novome Pazaru održana je sjednica Predsjedništva Bošnjačke demokratske zajednice sa predstavnicima svih organa partije, gradskih i općinskih odbora i odbornika u skupštinama Novoga Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja i Priboja u povodu dopisa Ministarstva pravde i državne uprave po pitanju zahtjeva BDZ-a za promjenu lica ovlašćenog za zastupanje Bošnjačke demokratske zajednice u Registru političkih stranaka. Bošnjačka demokratska zajednica tim povodom izdaje sljedeće:

 

S A O P Ć E NJ E   Z A   J A V N O S T

 

Bošnjačka demokratska zajednica oštro osuđuje nezakonitu odluku Ministarstva pravde u koja je suprotna odlukama Vanredne skupštine Bošnjačke demokratske zajednice od 31. 3. 2013. godine.

Ovo je negativna poruka Bošnjacima u Srbiji i svim slobodoljubivim građanima da u samome Ministarstvu pravde ne mogu naći pravdu. Ovakve odluke bacaju u sjenu naglas najavljivanu politiku borbe vlasti protiv kriminala, korupcije i nepravde u ovoj zemlji.

Nažalost ova odluka neodoljivo podsjeća na diskriminatorski odnos Ministarstva za ljudska prava prethodne vlasti koje je osporavajući izbornu volju građana osporilo legalitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Nakon pokušaja otimanja Islamske zajednice, vakufske imovine i islamske vjeronauke očito je da se ovom odlukom želi uzurpirati Bošnjačka demokratska Zajednica od njenih osnivača.

Ukoliko vlast želi predati Sandžak i bošnjački narod u ruke Rasimu Ljajiću i njegovim narko-kriminalnim grupama da uz pomoć korumpiranih sudija i inspektora drži u tami neslobode ovaj prostor to otvoreno treba da kaže. Moguće je potkupiti Emira Elfića i njemu slične, ali nije moguće zaustaviti slobodarski duh bošnjačkog pokreta koji i nakon stotinu godina tlačenja ima snage nastaviti svoj put do pune slobode i ravnopravnosti.

Griješe oni koji misle da će ugrožavanje Bošnjaka donijeti dobro Srbiji. Na zlu i nepravdi niko ne može ostvariti dobrobit. Naredno vrijeme će pokazati da li iza ove odluke stoje ostaci prethodnog režima ili je riječ o potvrdi da se sve može mijenjati osim odnosa prema Bošnjacima.

Na sjednici Predsjedništva Bošnjačke demokratske zajednice sa predstavnicima svih organa partije, gradskih i općinskih odbora i odbornika u skupštinama Novoga Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja i Priboja održanoj 27. 7. 2013. godine u Novome Pazaru donijeta je odluka da svi odbornički klubovi Bošnjačke demokratske zajednice u navedenim gradovima i općinama izmjene nazive svojih odborničkih grupa iz postojećih u „BDZ dr. Jahja Fehratović“.

Na istoj sjednici jednoglasno je usvojena odluka da se pokrene postupak pred Upravnim sudom u Beogradu protiv jednostrano donijetog rješenja Ministarstva pravde i državne uprave o odbacivanju našeg zahtjeva za promjenu lica ovlašćenog za predstavljanje Bošnjačke demokratske zajednice u Registru političkih partija kod ovog ministarstva.

Informativna služba (www.bdz.org.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *