Rusija šalje vojsku na Krim – Kličkov poziva Ukrajince na mobilizaciju

UkraineMoskva/Harkov — Ruski senatori su jednoglasno izglasali da se pošalju jedinice ruske vojske na Krim, “kako bi se obezbjedio mir i stabilnost u regionu”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je dozvolu od Savjeta federacije – gornjeg doma parlamenta – za angažovanje ruske vojske u Ukrajini.

U Savjetu federacije (gornjem domu) na vanrednoj sednici odlučeno je da se jedinice ruske vojske pošalju na ukrajinsku teritoriju dok se društveno-politička situacija u toj zemlji ne stabilizuje, javlja Raša tudej.

Senatori su odlučili da glasanje o Putinovom obraćanju bude javno, a spoljnopolitički komitet Saveta federacije ga je podržao. Prije toga, komiteti za odbranu i međunarodna pitanja su odobrili angažovanje ruske vojske u Ukrajini.

Odobrenje Savjeta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) za upućivenja ruskih Oružanih snaga u Ukrajinu ne znači da će one biti upućene momentalno, izjavio je državni sekretarar u Ministarstvu inostranih poslova Grigorij Karasin.

“Odobrenje koje je dobio (predsjednik Rusije Vladimir Putin) ne znači u bukvalnom smislu da će to pravo biti realizovano momentalno”, rekao je on.

Rusija šalje vojsku na Krim Kličkov poziva Ukrajince na mobilizaciju
Kličko traži mobilizaciju zbog Rusa

Kijev — Ukrajinski političar i bivši bokser Vitalij Kličko zatražio proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savjet federacije odobrio slanje ruske vojske na Krim.

Vitali Klitschko“Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine”, naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.

Vođa partije UDAR, koja je bila među liderima demonstracija protiv ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, pozvao je i Savjet bezbednosti UN da sazove hitan sastanak o krizi u Ukrajini.

Savjet Federacije jednoglasno je danas podržao zahtev predsjednika Rusije Vladimira Putina za angažovanje ruske vojske u Ukrajni, pošto su prethodno komiteti za odbranu i međunarodna pitanja odobrili takvu meru.

Putin se, na zahtev gornjeg i donjeg doma parlamenta, obratio Savetu federacije sa zahtevom za angažovanje ruskih snaga izvan teritorije Rusije radi zaštite ruskih građana u Ukrajini. Senatori su jednoglasno odobrili slanje ruskih jedinica na Krim.

Direktna agresija na suverenitet Ukrajine

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine i predsjednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov ocijenio je ponašanje Rusije kao “direktnu agresiju prema suverenitetu Ukrajine”.

Turčinov je to rekao u telefonskom rezgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, saopšteno je na sajtu Rade.

“Ocjenjujem ovakvo ponašanje kao direknu agresiju u odnosu na suverenitet Ukrajine”, rekao je Turčinov, a preneo Itar-Tass.

Ranije danas Savjet federacije Rusije (gornji dom parlamenta) odobrio je zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu do normalizacije stanja u Ukrajini.

Agencija Ukrinform javila je da je Turčinov sazvao hitnu vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine radi razmatranja situacije na Krimu.

Pored Turčinova, u SNBO su premijer Arsenij Jacenjuk, vicepremijer, čelni ljudi policije, odbrane, pravosuđa, finansija, diplomatije, načelnik Spoljne obaveštajne službe, načelnik Službe bezbednosti , predsjednik Nacionalne banke, glavni tužilac i sekretar SNBO Andrej Parubij.

Comments are closed.