Rusi gase glavnu firmu u Srpskoj

dodik_gazpomRuse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni što im je Republika Srpska, bez javnog međunarodnoj tendera, dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko decenija.

“Kompletna uprava, oko 15 zaposlenih, u ponedjeljak napušta „NIS Petrol“ i prelazi raditi u sarajevskoj firmi G-Petrol, kćerki firmi NIS Petrola. Zaposleni u NIS Petrolu će potpisati sporazumni raskid radnog odnosa i potpisati novi sa G-Petrolom”, potvrđeno je za banjalučki poslovnom portal Capital u vrhu NIS (Naftna industrija Srbije) Petrola.

Rusi u suštini gase glavnu firmu u Republici Srpskoj, a jačaju kćerku firmu u Federaciji BiH koja gazduje svim OMV pumpama koje su kupili.

Ruska firma „Gazprom“ je preko NIS Petrola Banja Luka kupila G-Petrol Sarajevo koji upravlja sa 28 pumpi preuzetih od OMV-a.

NIS Petrol Banja Luka će biti ugašen. Trenutno u njemu ostaje da radi pet do šest zaposlenih dok se ne okončaju formalnosti oko prestanka rada.

Gazprom odlazi gdje su bolji uslovi za poslovanje i to nema nikakve veze sa politikom, tvrde za Capital u upravi ove firme. Kažu da je pored manjih poreskih dadžbina, tržište BiH lakše osvojiti iz Sarajeva.

Ruse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni što im je Srpska, bez javnog međunarodnoj tendera, dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko decenija.

NIS Petrol Srbija je sa ruskom firmom Zarubežnjeft osnovao preduzeće Jadran-Naftagas kojem je Vlada Srpske 26. septembra 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i gasa koje pronađu na teritoriji Srpske.

Ovu odluku Vlade, iako se radio o ekspoataciji prirodnog bogatsva, nikada nije razmatrala niti odobrila Narodna skupština Srpske. (klix)

Comments are closed.