RS pod krinkom borbe protiv vehabija uvodi graničnu službu prema Federaciji BiH

Potraga za Paravinjom 240611Udar na suverenitet BiH. Reorganizacijom u MUP-u RS je planirano i povećanje broja policajaca na granici sa FBiH, na područjima gdje je evidentirano veće prisustvo pripadnika vehabijskog pokreta, saznaju “Nezavisne”.

„ Naš sagovornik, blizak MUP-u RS, ističe da je cilj ovakve odluke preventivno djelovanje te pojašnjava da će na tim lokacijama, inače ruralnim područjima, biti oformljena stanična odjeljenja, koja će činiti do deset policajaca”. Jasno je da Vlada RS-a ima potpuno druge planove. Navonda borba protiv vehabija je samo izgovor, a stvarni cilj je uspostavljanje sistema zaštite i nadzora nad entitetskom granicom RS-a prema Federaciji BiH. Nakon što uspostavi pogranična, stanična odjeljenja, policija RS-a će uspostaviti cjelodnevne patrole duž granice. Ovo što radi Milorad Dodik i njegova vlast veoma je opasno, definitivno ovo je čin fizičkog odvajanja RS-a od ostatka Bosne i Hercegovine. Na kraju, obzirom da će MUP-u RS-a za ovaj zadatak morati trošiti dodatna novčana sredstva, hoće li, kako bi prošli što jeftinije, u sistem nadzora granice prema Federaciji BiH uključiti i onih 300 hiljada četnika, pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta?

U NASTAVKU PRENOSIMO TEKST OBJAVLJEN U DANAŠNJEM IZDANJU NEZAVISNIH NOVINA

Policija steže obruč oko vehabija

Dragan Sladojević – 21.10.2013 08:15

BANJALUKA – Reorganizacijom u MUP-u RS je planirano i povećanje broja policajaca na granici sa FBiH, na područjima gdje je evidentirano veće prisustvo pripadnika vehabijskog pokreta, saznaju “Nezavisne”.

Naš sagovornik, blizak MUP-u RS, ističe da je cilj ovakve odluke preventivno djelovanje te pojašnjava da će na tim lokacijama, inače ruralnim područjima, biti oformljena stanična odjeljenja, koja će činiti do deset policajaca.

“Više je razloga za ovakve planove, ali se oko 80 odsto njih odnosi upravo na prisustvo vehabija u tim često zabačenim područjima, za koja se sumnja da se na njima vehabije okupljaju, organizuju i izvode oružane vježbe”, ističe sagovornik “Nezavisnih”, upućen u planove vrha MUP-a RS.

On dalje dodaje da je cilj ovakve odluke, koja bi u narednom periodu trebalo da bude realizovana, i smanjenje šumskih krađa, koje su inače karakteristične za “zabačena” područja.

Bezbjednosni stručnjaci složni su u stavu da je riječ o više nego promišljenoj odluci rukovodstva MUP-a RS.

“Vi prosto ne možete nekome zabraniti da bude vehabija, to je versko opredeljenje, ali sa druge strane veoma se dobro zna da su savremeni teroristi većinom vehabije, od kojih, dakle, preti realna opasnost”, kaže Zoran Dragišić, stručnjak za bezbjednost.

Zbog toga, ističe on, postoji potreba da nad vehabijama bude povećana kontrola te da vlasti RS imaju informaciju kada oni ulaze u RS i kuda se kreću, čime može da bude spriječen i potencijalni oružani incident.

Podsjeća Dragišić da pripadnici radikalnog islama često borave upravo uz međuentitetsku granicu.

“Za vehabije su ‘džepovi’ između RS i FBiH najpogodnija područja. Dakle, mislim da je reč o pametnoj odluci MUP-a RS, koja će doprineti bezbednosti ne samo RS, nego i cele BiH”, naglašava Dragišić.

Planove MUP-a RS pohvalila je i Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, koja smatra da bi i nadležni u FBiH konačno trebalo da se pozabave problemom vehabizma.

“Ključ daljeg razvoja vehabijskog pokreta u BiH ne drži RS, nego FBiH, i Bošnjaci kao narod moraju prvi da pronađu mehanizme, da počnu da se bore, umjesto što daju podršku tom pokretu”, ocjenjuje Majkićeva.

Radikalni islamisti, ranije je objavljeno, kao svoja žarišta rado biraju nepristupačna mjesta, udaljena od očiju javnosti, poput napuštenih objekata i lovačkih kuća, u blizini kojih se, pod okriljem lova i pčelarstva, obučavaju rukovanju oružjem. (saff)

Comments are closed.