Patrijarh Irinej: RS da se pripoji Srbiji, Vučić mora da podigne posrnulu naciju

10432860035374a5e0a2866665120804_368x436Patrijarh Irinej rijetko daje intervjue. Ovaj za Nedeljnik je rađen pred sam početak Sabora koji mnogi nazivaju odlučujućim i na kojem treba da se promjeni čak sedam vladika, ali i izglasaju neke od ključnih odluka za djelovanje Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je pristao da priča o crkvi, politici, Vučiću, Kosovu, Ćosićevom intervjuu Nedeljniku, ali i o svom detinjstvu, izboru za patrijarha, tome kako je htio da se povuče između dva kruga. Na kraju se i zaplakao kad je Kosovo bilo u pitanju…

“Trenutno stanje jeste teško, ali tako nešto ne smio da se čuje. Dobrica Ćosić nije smio da izjavi da je Kosovo izgubljeno. Ne, gospodine Ćosiću – Kosovo nije izgubljeno. Ni u Kosovskoj bici, niti je Kosovo izgubljeno kada je više od 100.000 porodica ostalo da se bori i svjedoči. Kosovo ni danas nije izgubljeno, ma koliko stanje bilo teško. Moramo da se izborimo za naša prava koja imamo. I sve dok je ono u našim mislima, osjećanjima, srcima, Kosovo nije i ne sme da bude izgubljeno.

Krenula vam je suza dok pričate o Kosovu. Budi vam tolike emocije…

Apsolutno.

Kako SPC i vi lično gledate na apsolutnu pobedu Aleksandra Vučića na izborima? Šta očekujete ili čemu se nadate od Vučića? Imate li neki savjet za budućeg premijera?

Vjerovatno je narod osjetio i očekuje nešto više od Vučića nego od drugih političara. Zato mu je dao svoj glas. Narod s pravom očekuje od Vučića da se polako podižemo od tla, da možemo da stanemo pred svjetom, a prije svega pred samim sobom. Vučić mora da podigne posrnulu naciju. Mislim da smo kao narod prilično slabi. I treba da učini sve da dođe kraj tom slabljenju i propadanju. I uloži napor, snagu, pamet. A da bismo se podigli, moramo biti svesni sami sebe, svoje historije, svoje kulture, svog položaja. Ako to mi sami ne budemo prihvatili i menjali se, drugi nas neće podići. Potreban nam je zapravo podvig da se podignemo. Dovedeni smo do prosjačkog štapa.

Patrijarh je kazao da se na Krimu desilo nešto što je krenulo s Kosova.

“Taj proces je već krenuo. Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BIH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer s oduzimanjem Kosova sada prave dve albanske države, a Srbija sa RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vjekovima.

Oko slučaja dolaska pape patrijarh Irinej je kazao:

Nema rješenja problema bez razgovora, dijaloga, razmene ideja. Svaki kontakt za SPC je prihvatljiv, ali problem je što je naš narod najveće tragedije u svojoj historiji doživeo od svojih suseda – rimokatolika. Jasenovac, Jadovno, Prebilovci… A najveći problem je što je u tim zločinima učestvovao veliki broj njihovog klira. I to nije bilo nepoznato vrhu rimokatoličke crkve ni u Hrvatskoj ni u Vatikanu.

Patrijarh je rekao da je predsjednik Nikolić čovek iz naroda, da je s Tadićem imao niz prijateljskih susreta, ali da mu je najžalije zbog odlaska Vojislava Koštunice u penziju jer je on bio “nosilac ideja, naše kulture i historije”.

Patrijarh je prvi put otkrio da je ponudio ostavku posle prvog kruga glasanja kada su prošla tri kandidata.

“Prvi je bio mitropolit Amfilohije, ja drugi, a treći Irinej bački. Episkopima sam rekao: “Ja ne bih, ja to ne želim. Moje godine i moje zdravstveno stanje nisu takvi da mogu da izdržim”. Odmah je ustala grupa episkopa i zamolila me da ne odustajem. A ja sam onda očekivao da će me na kraju izbor zaobići. Ali eto desilo se da sam Božjom voljom izabran za patrijarha.

Kompletan intervju pročitajte u najnovijem broju Nedeljnika (b92)
popsrpska

Comments are closed.