ROŽAJE: BIVŠI RADNICI GORNJEG IBRA ĆE PROTESTOVATI BEZ OBZIRA NA ZABRANU POLICIJE

gornji-ibar-crna-gora-protestiI pored zabrane Uprave policije u Rožajama, bivši radnici Gornjeg Ibra će sjutra u 14 časova održati protest ispred opštine, potvrdio je za CdM predsjednik organizicionog odbora preduzeća, Sadik Klementi.

Sa ranijeg protesta

On je kazao da su odlučili da ubuduće protestuju ispred opštine, zbog toga što lokalnu upravu na čelu sa predsjednikom opštine Nusretom Kalačem smatraju odgovornom za lošu privatizaciju ove firme.

“Nusret Kalač, sadašnji predsjednik opštine je u vrijeme pljačke i otimačine imovine Gornjeg Ibra bio na čelu opštine, a takođe je bio i član odbora direktora Gornjeg Ibra. Iako smo prijavili skup u skladu sa zakonom o mirnom okupljanju, policija je pozvala organizacioni odbor protestnog skupa na razgovor u Upravi policije u Rožajama i tom prilikom nam saopštili da ne možemo protestovati ispred opštine”, rekao je on.

Organizicioni odbor je donio odluku da će ipak protestovati sjutra.

“Jer smatramo da nam ne može niko zabraniti da protestvujemo na miran i demokratski način. Očigledno je da nekome ne odgovara da radnici Gornjeg Ibra svakoga petka protestuju ispred opštine,a svima je poznato kome to ne odgovara. Pozivamo sve građane Rožaja, bivše radnike Gornjeg Ibra da nam se pridruže u petak u 14 časova i da se zajedno izborimo za naš Gornji Ibar za Rožaje, kojega su doveli na prosjački štap i najugroženiju opštinu u državi”, kazao je Sadik Klimenta.

Oni traže poništenje kupoprodajnog ugovora o kupovini dijela preduzeća AD Gornji Ibar u stečaju između Ministarstva finansija i AD Gornji Ibar u stečaju.

Takođe, traže poništenje ugovora o fizičkom obezbeđivanju AD Gornji Ibar između Ministarstva finansija i Security agency, da Tužilaštvo sprovede istragu o, kako su istakli, pljački imovine koju je obezbeđivala Security agency predhodnih godina počev od dana zatvaranja preduzeća. Zatim traže zabranu dalje prodaje imovine i umanjivanje Akcijskog kapitala.

Traže i rješavanje statusa radnika žrtava tranzicije koji su po osnovu “smišljenog stečaja ostali na Birou rada bez šanse za zapošljenje”, ali i isplatu neizmirenih obaveza prema svim radnicima, kao i isplatu otpremnine – socijalnog programa u visini kao i u drugim preduzećima u Crnoj Gori.

Gornji Ibar je nekada zapošljavao 2000 radnika. (bosnjaci.net)

gornji-ibar-crna-gora-protesti

Comments are closed.