Rijeka: Spomen obilježje Bošnjacima poginulim braniteljima Hrvatske

024100_4b281f781e64caad92d1Na platou ispred Islamskog centra u Rijeci otkriveno je spomen obilježje dvadeset devetorici bošnjačkih branitelja s područja Primorsko-goranske županije koji su poginuli u Domovinskom ratu. Spomen obilježje izgrađeno je donacijama pojedinaca, te grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za što su im na kraju svečanosti uručene zahvalnice.

Nakon što je položio vijenac i otkrio spomen obilježje ministar branitelja Predrag Matić rekao da je u ratu sudjelovalo 25.000 branitelja Bošnjaka, a čak 1.110 ih je poginulo.

Dodao je kako žali što danas odnosi Bošnjaka i Hrvata u BIH nisu baš najsjajniji ali se nada da ćemo naći zajednički jezik i popraviti odnose.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo da su u ovim krajevima ljudi različitih nacija i vjeroispovijesti živjeli stoljećima zajedno te da će tako biti i ubuduće. Napomenuo je kako je u skladu s tim bio i odaziv u postrojbe tijekom Domovinskog rata.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je karakteristikom građana Rijeke naveo sklonost suživotu i razvijanju tolerancije. Riječani su, bez obzira na nacionalnost i vjeru, sudjelovali u ratu na udaljenim bojišnicama, iako Rijeka, u većoj mjeri, nije bila izravno pogođena ratom što govori o njihovoj ljudskosti, rekao je.

Hina (hrt.hr)

024100_4b281f781e64caad92d1

Comments are closed.