Rijaset na čelu s reisu-l-ulemom Kavazovićem duboko poštuju ličnost i ukupni rad reisu-l-uleme u penziji dr. Mustafe ef. Cerića

Mustafa-Ceric-und-Hussein-Kavazovic-DWUred za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Rijaset Islamske zajednice i druge institucije muslimana u Bosni i Hercegovini na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem duboko poštuju ličnost i ukupni rad reisu-l-uleme u penziji dr. Mustafe ef. Cerića, cijeneći njegov doprinos u radu Islamske zajednice i borbi muslimana u vrijeme surove agresije na našu domovinu, kao i u poratnoj obnovi. Također su velike njegove zasluge u međunarodnoj afirmaciji Islamske zajednice u BiH. Kao odgovorna organizacija muslimana u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori pozivamo vjernike da ispolje odnos poštovanja prema instituciji reisu-l-uleme koju je dr. Cerić obavljao i da se suzdrže od javnog omalovažavanja i klevetanja.

Također, institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini afirmiraju odgovornu slobodu mišljenja i iznošenja stavova muslimana i svih članova Zajednice. Niko ne smije biti proganjan ili trpjeti negativne posljedice zbog svoga stava i mišljenja, pogotovu ne oni koji su bili žrtve morbidnih podmetanja, istraga, torture i zatvaranja. Niko u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ne smije trpjeti posljedice zbog svoga javno iznesenog stava i mišljenja.

S obzirom da je Islamska zajednica u BiH organizacija civilnog društva, koja svoj rad temelji na odvojenosti od državnih struktura, ona nema mogućnosti voditi istrage o ulozi pojedinaca i grupa u proteklom periodu. Stoga sugeriramo svima koji su bili predmet nečijeg uhođenja i podmetanja, a koje je moglo dovesti do povrede njihovih prava ili lišavanja slobode, kao i one koji smatraju da su oklevetani bez valjna razloga, da zaštitu svoga moralnog integriteta i ličnosti zatraže kod nadležnih sudova. (rijaset.ba)

Comments are closed.