Rekord : Muftija Zukorlić u Srbiji gradi najveći minaret u Evropi!

dzamija-najveci-minaret-pesterDžamija će imati 15 kupola i šest munara, od kojih će četiri biti visoki po 45 metara, a dva po nevjerovatnih 90 metara.

Novcem Sandžaklija iz čitavog sveta, kako je rečeno na svečanosti u Dugoj Poljani prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra „Kapija Peštera“, narednih godina u sklopu centra biće izgrađena džamija, koja će imati daleko najveće minarete u cijeloj Evropi, a i dobrom delu Azije! Kako je obelodanjeno, bogomolja će imati 15 kupola i šet minareta.

– Prostor džamije imaće 15 kupola, a prečnik glavne kupole je 12 metara. Islamski centar imaće šest munara, četiri munare visine 45 metara i dve visine 90 metara – obznanio je Hako Duljević na svečanosti u Dugoj Poljani, govoreći u ime Bošnjačke nacionalne fondacije.

Plan star 15 godina
dzamija-najveci-minaret
U sklopu Islamskog centra biće i restoran sa 500 mesta, dečji vrtić, škola Kurana, kulturni centar, kabinet za informatiku…
Kamen temeljac za Islamski centar, koji će, prema najavama, biti najmoderniji na Balkanu, postavio je muftija Zukorlić, podsetivši da je taj objekat dio plana od prije petnaestak godina.

Svako selo – centar

– Zamisao je da svi značajniji seoski centri dobiju islamske centre. Uloga IZ je da pomogne muslimanima da budu slobodni, časni i dostojanstveni. Ni u Dugoj Poljani nismo mogli da dišemo punim plućima. Ovaj dan će označiti početak jedne nove Poljane, jednog novog Peštera – rekao je muftija polažući kamen temeljac.
On je dodao da ga napadaju jer je spreman da se „bori za slobodu i kad nema državu, kad nema autonomiju i kad nema vlast“.

Najviši minaret u Kazablanki

dzamija-najveci-minaret-pester

Minaret najviše džamije u Evropskoj uniji visok je jedva 25 metara. Islamski centar “Srce Čečenije” u Groznom, otvoren 2008, ima minaret od 62 metra. Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog minareta Kutub u Nju Delhiju, koji je visok 72,5 metara.

Apsolutni svjetski rekorder u visini jeste minaret džamije Hasana Drugog u Kazablanki u Maroku i visok je 210 metara – objavljeno je na nekoliko novopazarskih sajtova.
(kurir)

Muftija Zukorlić: Zašto pravimo ovolike džamije a ne fabrike

Comments are closed.