Reisu-l-ulema Kavazović pozvao Bošnjake da se odazovu popisu

popisLJUBLJANA – Vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, poručio je u svojoj hutbi u slovenskoj prijestolnici Ljubljani, uoči svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije i Islamskog  centra u tom gradu, da je džamija u Ljubljani zajednička kuća muslimana Slovenije.

Reisu-l-ulema Kavazović je pozvao Bošnjake da se odazovu na predstojećem popisu stanovništva u BiH.

„I vama ću kao što to činim i na drugim mjestima ovih dana, uputiti jednu molbu. Pred nama je popis stanovništva u našoj domovini Bosni i Hercegovini. U periodu od 1. do 15. oktobra jedan dan treba da budete u domovini i obavite popis”, poručio je.

Kako je rekao Kavazović, “mi svojim narodnim imenom Bošnjak i svojim bosanskim jezikom sačuvali smo i svoju narodnu posebnost i svoju islamsku duhovnost i svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu. Tako su činili preci prije nas, naši očevi i naše majke, djedovi i nene. Sav svoj čar i mal bili su spremni žrtvovati da bi je nama sačuvali“.

„Braćo i sestre, učinili ste mnogo u ovoj zemlji, a činit ćete još više, jer je to vaš izbor i vaše htijenje. Kao i do sada na tom putu vas, muslimane Slovenije, čekaju izazovi. Put neće biti lahak, ali iskustva koja ste stekli dobar su zalog za vašu budućnost. Mi u domovini Bosni i Hercegovini, pa i muslimani iz drugih krajeva svijeta bit ćemo na vašoj strani, ali najveći teret i brigu morat ćete ponijeti vi muslimani Ljubljane i Slovenije, kao i do sada“, naglasio je reis Kavazović.

Kavazović je kazao da je džamija u Ljubljani, zajednička kuća muslimana u Sloveniji.

„Džamija u Ljubljani je vaša zajednička kuća, a i briga svih vas. Samo ova generacija imat će tu posebnu čast da ponese odgovornost utemeljenja ove Božje kuće. Svi ćemo gledati u vaše djelo. Onoliko koliko bude ljubavi ni odricanja s vaše strane, toliko će biti i ljepote u njoj. Ne sumnjamo u vašu spremnost i odlučnost da ovaj veliki naum i ostvarite ako Bog da”, pojasnio je.

Svijet u kojem živimo, kako je rekao Kavazović, nije savršen ni za muslimane, ni za kršćane, ni za jevreje, niti za bilo kojeg čovjeka na zemlji.

„Ta nesavršenost proizilazi iz ljudske ograničenosti i manjkavosti. Uvijek negdje postoje zajednice koje se moraju više potruditi“, pojasnio je Kavazović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *