U SRBIJI NEZAPOSLJENOST 22,5%, A U SANDŽAKU PREKO 55,5%

nezaposlenostnovipazarNOVI PAZAR – Stopa nezaposljenosti u Srbiji je oko 22,5 procenata, a u Novom Pazaru stopa nezaposljenosti je mnogo veća i ona iznosi preko 55,5, procenata, kazao je doc. dr. Rifat Redzović dekan na Departmanu pedagoško-psiholoških nauka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

“Znamo da je stopa nezaposljenosti u Srbiji oko 22% a u Sandžaku ta stopa nezaposljenosti je mnogo veća i ona iznosi preko 55%. U izvještaju Evropske komisije stoji i taj naglašen problem gdje se nalaže zvaničnom Beogradu, da podhitno mora izbalansirati tu stopu nezaposljenosti ovih sredina, gradova u centralnoj Srbiji, Beogradu prije svega i ovih visoko nerazvijenih područija, a jedno od tih područija jeste i Sandžak .

Sada se otvara pitanje regionalizacije i mi imamo taj zasjep koji je potekao od stručnih ljudi koji su ovdje na univerzitetu a koji učestvuju i na radu BNV-a i jedne političke partije koja propagira taj stav da zaista taj region Sandžaka sa sjedištem u Novom Pazaru treba da se uspostavi, a sve u smislu izjednačavanja barem kada je u pitanju stop nezaposljenosti i ostalih sloboda za koje smatramo da se ne implementiraju na pravi način kada je u pitanju ova sredina (Sanapress)

 
Nezaposljenost u Beogradu puno niža nego u sandžačkim opštinama

U Beogradu radno sposobnog stanovništva od 19 do 64 godine je 1.250.000, što znači da broj nezaposljenih u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva iznosi 7,8 odsto.

 

novipazar_nezaposljenost

beograd_nezaposlenost2

Comments are closed.