REAKCIJE NA PODLO BLAĆENJE ČASTI SANDŽAČKOG MUFTIJE MUAMERA ZUKORLIĆA

ferid_muhicBOŠNJAČKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI
Povodom harange na Muftiju Muamera efendiju Zukorlića objavljene u listu “Dnevni avaz“

Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti (BANU), najoštrije osuđuje brutalnu zloupotrebu medijske funkcije objektivnog i argumentovanog informisanja javnosti kao i flagrantno kršenje  profesionalnih normi i etičkog kodeksa do kojih je došlo u tekstu potpisanom od S. Degirmendžića i objavljenom 20.09.2013.  u listu “Dnevni avaz“, rubrika “Vijesti“, Teme, koji inače pretstavlja  klasičan slučaj beskrupulozne javne harange na Muftiju Muamera efendiju Zukorlića.

Praksa koju ovim tekstom “Dnevni avaz“ pokušava da na velika vrata uvede u sferu javnog informisanja, jeste primjer uličnog obračuna i javnog linča ljudi samo na osnovu anonimnih insinuacija, bez bilo kakvih argumenata. Tolerisanje takve prakse i nekažnjavanje ovog i svih budućih sličnih primjera “revolveraškog novniarstva“,  direktno suprotnih  propisima striktno regulisanim  zakonom, i što je posebno značajno, moralnim temeljima na kojima je sfera javnog informisanja izgradila svoj visoki društveni ugled i opravdala nezamjenjljivu funkciju objektivnog, korektnog i argumentiranog javnog infromisanja, pretstavljalo bi smrtni udarac novinarstvu i snažnu negativnu poruku svim medijima koji dosljedno rade na podizanju kritičkih standarda profesije i očuvanju moralnog digniteta javnih medija.

Ovim saopćenjem BANU još jednom naglašava svoju odlučnost u borbi protiv svih slučajeva medijskog linča i neargumentovanih denuncijacija, i zalaganje na afirmisanju objektivnog, korektnog i etički besprijekornog javnog informisanja.

BOŠNJAČKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
(BANU)

Predsjednik
Ferid Muhić

(SBK)

Comments are closed.