Rat u Kijevu, Kličko: Krvoproliće mogu zaustaviti jedino izbori

b6c6f248-66da-43c8-aa2a-5430bd48c319Nakon krvoprolića u kojem je poginulo 35 osoba, ukrajinske vlasti su prvi put nagovijestile i izvođenje vojske na ulice.

Vođa ukrajinske opozicije Vitali Kličko kazao je da samo prijevremeni predsjednički izbori mogu zaustaviti krvoproliće u Ukrajini. “Predsjednik (Viktor) Januković mora da raspiše predsjedničke izbore. To je jedini način da se zaustavi nasilje”, saopštio je Kličko.

On je kazao da su “naoružani kriminalci” pušteni na ulicu “da bi prebijali ljude”.
Ukrajinski antivladini demonstranti povratili su jutros kontrolu nad kijevskim Trgom nezavisnosti, gdje su izbili novi sukobi sa policijom za suzbijanje nereda.

U žestokim sukobima koji su izbili ubijena je najman537ff063-0975-4e61-a9c1-7c753c37f6fcje 21 osoba, prenosi Rojters. Demonstranti i vlast se međusobno optužuju za snajperske napade, a Majdan, glavni gradski trg je prepun beživotnih tijela.

Al Arabija javlja da je gradonačelnik Kijeva Viktor Makenko podnio ostavku. Njega je na tu funkciju krajem januara postavio predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Radikalno desno krilo opozicije, ultradesničarski blok Pravi Sektor i njihov vođa Dmitrij Jaroš, poručili su da neće poštivati nikakve sporazume o primirju koje dogovore ukrajinska vlada i opozicioni lideri.”Sektor nije potpisao nikakav sporazum i nema nikakvih obaveza da poštuje primirje”, poručio je Jaroš.

Petnaest tijela pokrivenih ćebadima je ležalo na trgu, javio je fotoreporter Rojtersa sa lica mjesta. Rekao je da su u pitanju civili.

Mediji javljaju da ima više desetina mrtvih, pojedini navode da ih je čak 35.

Raša tudej javlja da su demonstranti zauzeli hotel “Ukrajina” koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbjednosti.

Prema zvaničnim podacima ministarstva policije jedan policajac je poginuo, a 29 je ranjeno.

Na TV snimcima je prikazano kako demonstranti nadiru u oblasti koje je juče zauzela policija nakon dana nasilja. Moglo se vidjeti kako muškarci u maskirnim uniformama odvode nekoliko zarobljenih policajaca.

Ranije je, uprkos proglašenom primirju između opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča, policija ispaljivala šok bombe, dok su demonstranti gađali petardama i drugim projektilima.

Koristi se i bojeva municija ali nije jasno sa čije strane. Demonstranti gađaju Molotovljevim koktelima dok policija koristi vodeni top i u Kijevu se očekuje novi  haos manje od 12 sati nakon proglašenja primirja.

Tri ministra spoljnih poslova Evropske unije su se ipak sastali sa Janukovičem, iako su prve informacije ukazivale da neće biti susreta.
Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski je saopštio da su sukobi blizu predsjedničke palate spriječili održavanje sastanka.

Black smoke rises during the clashes between protesters and police in Kiev

“Crni dim, detonacije i pucnjava oko predsjedničke palate. Sastanak premješten na drugu lokaciju. Zvaničnici u panici,” napisao je Šikorski na Tviteru.
Šefovi diplomatije Poljske, Njemačke i Francuske se sastaju sa Janukovičem u naporima da promovišu politički kompromis u krizi koja treći mjesec drma zemlju.
Policija se povlači pred napadom na Trgu nezavisnosti, poznatom Majdanu, a zapaljen je i policijski autobus, javlja KijevPost.
Demonstranti ponovo jačaju barikade, a čuje se i sporadična pucnjava. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u protestima ove nedjelje poginulo 28 ljudi.

1387139842-thousands-protest-against-government-at-maidan-nezalezhnosti-in-kiev_3512137

Najavljeno izvođenje vojske

Janukovič je izdao saopštenje nakon sastanka sa Jacenjukom, Vitalijem Kličkom i ultradesničarskim nacionalistom Olegom Tjagnibokom.

Ukrajinske vlasti su juče prvi put nagovijestile izvođenje vojske na ulice.

Janukovič je imenovao novog načelnika generalštaba, nekoliko sati nakon što je glavna državna služba bezbjednosti (SBU) objavila da pokreće “antiterorističku” operaciju širom zemlje pošto su “ekstremističke grupe” zauzele administrativne zgrade, skladišta oružja i municije.

Ranije juče, ministarstvo odbrane je saopštilo da bi vojne snage mogle biti uključene u tu operaciju. Prethodno je angažovanje trupa dolazilo u obzir samo u slučaju proglašenja vanrednog stanja.

Zapadne sile su zaprijetile sankcijama, vršeći pritisak na Janukoviča da postigne kompromis sa oponentima.

Lideri Evropske unije su osudili “neopravdanu upotrebu prekomjerne sile od strane ukrajinskih vlasti” i poručili da hitno pripremaju ciljane sankcije protiv zvaničnika odgovornih za obračun.

Američki predsjednik Barak Obama je zaprijetio posljedicama ako se nasilje nastavi, rekavši da ukrajinska vojska ne bi trebalo da se uključuje u situaciju koju mogu riješiti civili.

Portparol Pentagona je pozvao ukrajinske oružane snage da se ne uključuju u sukob, upozorivši da bi “učešće imalo posljedice po naš odnos na polju odbrane”.

Premijer susjedne Poljske Donald Tusk je rekao da je Ukrajina suočena sa građanskim ratom, čak i podjelom, ako dijalog propadne.

Demonstranti su okupirali centar Kijeva prije skoro tri mjeseca, kada je Janukovič odbacio trgovinski sporazum sa EU i umjesto toga prihvatio rusku pomoć od 15 milijardi dolara.

Ukrajina, država od 46 miliona stanovnika, sa oslabljenom ekonomijom i endemskom korupcijom, našla se u centru borbe između Moskve i Zapada.

Sinoć je vatra plamtjela duž barikada između demonstranata i policije, ali nije bilo znakova da će se ponoviti nasilje od utorka. Demonstranti za izazivanje krvoprolića optužuju provladine provokatore, poznate kao tituške, dok vlada tvrdi da su umiješane pristalice radikalnog Desnog sektora.

Vladimir Putin i Viktor Janukovič

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Janukovič su razgovorili preko telefona i osudili nasilje kao pokušaj puča, rekao je portparol Kremlja. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je optužio Zapad za ohrabrivanje ekstremista „da djeluju izvan zakona“.

Novac iz Moskve kasni

Moskva je objavila da će nastaviti isplatu pomoći Kijevu, obećavši dvije milijarde dolara nekoliko sati prije početka policijske akcije.

Neredi su izbili i izvan Kijeva. Jedna žena je navodno ubijena prilikom pokušaja upada u zgradu koja pripada bezbjednosnim službama u HmeljnickomNovac još nije stigao ali je jedan izvor iz ukrajinske vlade saopštio da je isplata odgođena do petka “iz tehničkih razloga”.

Snage bezbjednosti su zauzele oko trećinu trga – dio koji je najbliži zgradama vlade i parlamenta – dok su demonstranti pojačali odbranu na ostatku „Euro-Majdana“.

U apokaliptičnom prizoru, demonstranti su gađali kamenicama, petardama i Molotovljevim koktelima, dok je policija koristila vodeni top i šok bombe. Obje strane su optužile jedan drugu za korišćenje bojeve municije.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, stradalo je deset policajaca, najmanje 14 demonstranata, novinar lista „Vesti“ na ruskom jeziku, kojeg su maksirani muškarci izvukli iz taksija i ubili.

Policajci pogođeni iz snajpera

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su povrijeđena 263 demonstranta i 342 policajca. Petorica policajaca su navodno pogođena identičnom snajperskom vatrom u glavu i vrat. Novinari su saopštili da su neki demonstranti na barikadama nosili oružje.

Neredi su izbili i izvan Kijeva. Jedna žena je navodno ubijena prilikom pokušaja upada u zgradu koja pripada bezbjednosnim službama u Hmeljnickom.

U zapadnom gradu Lavov je napadnuto sjedište policije, a demonstranti su navodno oteli policijske automobile i oružje. Protivnici vlade su takođe zauzeli sjedište lokalne vlade u gradu Ivano-Frankivsk. Lokalni mediji su javili da je zapaljena policijska stanica u Ternopolju, takođe na zapadu zemlje.

Mnogi na zapadu države vide Janukoviča kao korumpiranog saveznika Rusije i oligarha sa istoka, gdje se govori ruski. (vijesti.me)

92680000-5e84-4178-a2e0-1fcc36c4c4b5 97428766-d754-406a-92a2-e3f2443b108e

Comments are closed.