RASPAD: Srbija ima lošije puteve od Zambije!

kurir-puteviIzvor Kurir: Od ukupno 148 zemalja Srbija se našla na 119. mestu kad je kvalitet puteva u pitanju, pokazao izveštaj Svetskog ekonomskog foruma.

BEOGRAD – Automobile možemo da zamenimo kamilama!
Kamile bi mogle da postanu glavno prevozno sredstvo u Srbiji ako se uzme u obzir poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF), po kojem se naša zemlja nalazi na 119. mestu od ukupno 148 zemalja kad je kvalitet puteva u pitanju! Najneverovatnije od svega je to što je globalni indeks o konkurentnosti WEF pokazao da se ispred nas ne nalaze samo zemlje regiona, kao što su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija, već i mnoge nerazvijene zemlje Afrike i Azije, poput Vijetnama, Zimbabvea, Zambije, Etiopije…

Najbolji Emirati

Na prvom mestu nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati, dok najbolje puteve u regionu imaju Hrvatska, Slovenija, Albanija i Crna Gora, koje se nalaze na 21, 32, 76. i 95. mestu, dok su Bugarska i Rumunija iza Srbije. Ko je odgovoran za to što je više od 40.000 kilometara puteva svih kategorija dobilo ocenu „ne ispunjava standarde“, pitali smo Milutina Mrkonjića, bivšeg ministra saobraćaja, koji se na toj funkciji nalazio od 2008.

Mrka zatajio

– Nema potrebe da tražite odgovornost. Na sednici sam, čim se završi, zovem vas! – prošaputao je Mrkonjić, ali nas do zaključenja broja nije udostojio odgovora.
Njegov naslednik, Aleksandar Antić, bio je iznenađen rezultatima ovog istraživanja.

Stanje će se promeniti

– Zaista ne želim da se bavim pitanjem bilo čije odgovornosti, ali činjenica je da je stanje na putevima mnogo loše, a razlozi su mnogostruki. Prvo to što mi kao društvo više volimo da gradimo nego da održavamo postojeće. Svakako je uzrok ovakve situacije i nedostatak materijalnih sredstava, manjak kvaliteta i moderne tehnologije, ali i pitanje različitih zloupotreba.

Mi smo, takođe, jedina zemlja koja od akciza za gorivo ništa ne ulaže u puteve – istakao je ministar saobraćaja i naglasio da će se stanje na putevima znatno promeniti u narednoj godini, za koju je budžetom predviđeno nešto više novca.
Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“, rekao je da ga ne iznenađuju ovakvi rezultati s obzirom na sredstva koja ulažemo u izgradnju i održavanje.

Goran Rodić
PUTEVE UNIŠTIO LOPOVLUK

Goran Rodić iz odbora za građevinu Privredne komore Srbije rekao je za Kurir da to što nismo ucrtani na putnu mrežu Evrope sve govori o stanju naših saobraćajnica.
– Političari su krivi za sve! Da njih pitate, oni bi sutra mogli i da operišu ljude. Primitivizam, lopovluk i korupcija uništili su srpske puteve. Ko ih održava, nadzire, zašto brzo propadaju, kakvi su podizvođači, rokovi se probijaju, dokumentacija često ne prati projekat… sve su to problemi s kojima se susreće struka – istakao je Rodić.
Autor: Sanja Ilić – Kurir

Comments are closed.