Kako se Rasim Ljajić borio za slobodu četničkog vojvode Vojislava Šešelja

seselj_ljajicŠef Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je da je poslao pismo Tribunalu u kojem je najavljena garancija za privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu.

U Tribunalu nisu mogli da potvrde da li je pismo stiglo, a portparolka Nerma Jelačić ističe da bi – u skladu s pravilima suda – prvo Šešelj pisanim putem morao da zatraži privremeno puštanje na slobodu.

Ljajić je Tanjugu rekao da je poslao pismo sudiji Žan-Klodu Antonetiju – koji predsedava vijećem u slučaju Šešelj – u kojem je istakao da je Srbija spremna da razmotri zahtev za garancijama za privremeno puštanje lidera radikala na slobodu, ukoliko to Tribunal bude zahtevao.

Ljajić je precizirao da sam Šešelj nije formalno i zvanično tražio te garancije od države.

“Međutim, on je u svojoj završnoj riječi tražio da ga Tribunal pusti na privremenu slobodu”, dodao je Ljajić.

Rukovodići se tim zahtjevom, izrečenim pred sudskim vijećem, ali i činjenicom da je lider SRS lošeg zdravstvenog stanja, Ljajić je – kako je rekao – odlučio da se obrati predsjedavajućem.

“Rekao sam da smo spremni da razmotrimo taj zahtjev za garancijama i sada očekujemo odgovor”, kazao je.

Portparolka Tribunala Nerma Jelačić nije mogla da potvrdi da je sudija Žan-Klod Antoneti dobio pismo u kojem su vlasti Srbije najavile mogućnost upućivanja garancija za lidera radikala.

“Ne mogu da vam potvrdim (tu informaciju) s obzirom da Vlada Srbije obično takvu korespondenciju šalje privatnim putem, a ne kao javni dokument”, rekla je Jelačićeva Tanjugu.

Ona je objasnila da vlada šalje garancije “ukoliko optuženi zatraži privremeno puštanje na slobodu, što Šešelj do sada nije nijednom učinio u skladu sa pravilima” Tribunala.

Šešelj je, naime, tokom iznošenja završne riječi, prošle sjedmice usmeno zatražio da bude privremeno pušten na slobodu, ali Sudsko veće je u petak odbilo taj zahtev, podsetila je Jelačićeva.

Prema njenim riječima, optuženi bi trebalo da podnese pismeni zahtjev za privremeno puštanje za slobodu, a sudsko veće, tokom razmatranja tog zahtjeva, traži, pored ostalog, i garancije države u kojoj bi optuženi boravio za to vreme.

“Ja nemam informaciju da (Šešelj) namjerava ponovo tražiti privremeno puštanje na slobodu”, rekla je ona.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala odbilo je u subotu usmeni zahtjev Vojislava Šešelja, koji na suđenju pred Haškim tribunalom zastupa samog sebe, da bude pušten na privremenu slobodu.(Blic)

Comments are closed.