Rasim Ljajić: Treba da dozvolimo genetski modifikovane proizvode

GMO-2Srbija će morati da dozvoli promet genetski modifikovane hrane ako želi prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju. To je Evropska komisija u svom izveštaju poručila Srbiji, a potvrdio je i ministar trgovine Rasim Ljajić. On je rekao: “Zabrana proizvodnje GMO u našoj zemlji i dalje ostaje na snazi, što znači da ćemo je uvoziti iz inostranstva”.

 

GMO: Građani nisu neznalice, Ljajić da da ostavku

Zeleni Srbije zatražili su danas ostavke ministara trgovine i poljoprivrede Rasima Ljajića i Dragana Glamočića zbog nedopustivih izjava i argumenata koje su dali za dozvolu prometa GMO.

“Posebno je nedostojna izjava ministra Ljajića da je ‘otpor građana posledica neznanja‘. Osamdeset opština i gradova u Srbiji je proglasilo svoje teritorije za teritorije bez GMO.

Da li to znači da su predstavnici građana neznalice”, navode u saopštenju Zeleni Srbije.

Ta stranka je saopštila da izjava ministra Glamočića da “građani u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni” pokazuje njegov odnos prema obavezi primene zakona, gde on može da se primenjuje – a i ne mora.

“Ministar Glamočić time pokazuje nemoć, nesposobnost i odsustvo volje da se Zakon o zabrani GMO primenjuje”, piše u saopštenju.

Zeleni Srbije su naveli da će nastaviti svoju kampanju za Srbiju bez GMO i smatraju da treba odložiti pregovore sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) do pristupanja u EU.

“STO ne treba da traži od nas ono što nije tražila od drugih država. Samo 40 zemalja od 159 članica STO su dozvolile GMO, a čak osam država u EU ima zabranu. Prisiljavanje nije demokratski, pridruživanje EU je proces pregovora između dva partnera. Treba koristiti argumente, a mi imamo alternativu”, piše u sapoštenju te parlamentarne stranke.

Zeleni Srbije su naveli da je ekonomska budućnost Srbije je u proizvodnji voća, povrća i žitarica koje nisu GMO.

“Pored zdravstvenog aspekta koji je za nas najvažniji, mi nudimo rešenja koja nisu zasnovana na GMO”, poručili su Zeleni Srbije čiji je poslanik u Skupštini Srbije Ivan Karić. (Beta)

Comments are closed.