Rasim Ljajić posjetio Bajrama Pepića na Pešteri u selu Arapoviće

ljajic_obisao_pesterPotpredsjednik Vlade i predsjednik SDP i SDPS Rasim Ljajić posjetio je poljoprivredno gazdinstvo Bajrama Pepića na Pešteri u selu Arapoviće.

On je kazao da preduslov za razvoj poljoprivrede omogućavanje subvencija koje poljoprivrednici za sada ne koriste, a ne koriste ih jer  nisu omatičili svoju stoku.

Porodica Pepić gaji oko 60 grla krupne stoke a meštani su tražila je od Ljajića da im pomogne u matičenju stoke kako bi oni mogli da koriste državne subvencije.

Ovom prilikom potpredsjednik Vlade I predsjednik SDP i SDPS Rasim Ljajić kazao je da je ovo primjer gazdinstva kakvo bi trebalo da bude u većini mjesta na Pešteri i naveo da je ovo primer uspješnog poslovnog poduhvata jednog čovjeka.

“Pokazalo se da je na Pešteri moguće da se pozitivno posluje i da se bavite poljoprivredom. Ono što jeste obaveza države je da ovim ljudima obezbedimo odgovarajuchu infrastrukturu. Nema razvoja sela bez odgovarajuche infrastrukture.  Videli smo ovde nema ni veterinarske ambulante, da ne govorimo o poljoprivrednoj apoteci ili drugim uslovima koji će ljudima biti motiv da ostanu da žive i rade na selu’’ kazao je Ljajić.

On je kazao da preduslov da bi razvoj poljoprivrede bio veći jeste da  se omoguće subvencije koje poljoprivrednici za sada ne koriste, a ne koriste ih jer  nisu omatičili svoju stoku.

’’Oko 2500 grla stoke je neomatičeno i mi moramo da nadjemo način sa ministarstvom poljoprivrede da ovaj proces krene kako bi poljoprivredni proizvodjači mogli da koriste subvencije” rekao je Ljajić.

Potpredsjednik Vlade je rekao da  ovaj domaćin koristi subvencije za 30-ak grla stoke od 65 koliko ima  a u letnjim mesecima on poseduje i po sto grla.

“Ono što jeste naš sledeći korak jeste da omogućimo da se omatiči sva stoka na Pesteru kako bi mogle da se koriste sve subvencije koje država daje. Druga stvar koja je važna jeste da će ljudi moći da koriste kredite, riječ je o arapskom kreditu rok otplate 3 godine kamatna stopa 4 posto. Država osigurava kompletan iznos kredita i to će biti još jedan podsticaj za razvoj agrara, razvoj poljoprivrede i to Će biti podsticaj za poljoprivrednike’’ rekao je Ljajić.

Domaćin Bajram Pepić zahvalio je Ljajiću na poseti i izrazio nadu da će on pomoći meštanima Pešteri da omatiče svoju stoku i tako koriste subvencije koje država daje poljoprivrednicima. (rtv)

Comments are closed.