Radončić i Izetbegović šute o stradanju Palestine, glas podigao jedino dr. Cerić!

Cerić kandidat za člana Predsjedništva BiH: Moramo imati funkStranački čelnici bez sluha za ubijanje nevinih.

Od 10 bošnjačkih kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, do danas je samo dr. Mustafa Cerić javno podigao glas protiv izraelskog nasilja u Gazi, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Osuda i protivljenje ubijanju u Palestini direktna je nadležnost Predsjedništva BiH koje vodi vanjsku politiku te se od aktuelnih članova, ali i kandidata, onih koji žele biti članovi i predstavnici Bošnjaka očekuje da iznesu svoj stav. Međutim, izuzev dr. Cerića nezavisnog kandidata, svi ostali šute.

Ubijanje Palestinaca nisu osudili ni Bakir Izetbegović, aktuelni predsjedavajući, ni Fahrudin Radončić, Bakir Hadžiomerović, Emir Suljagić, Sefer Halilović, Mirsad Kebo, Adil Žigić, Halil Tuzlić ni Džebrail Bajramović. Istovremeno, ogorčenje građana BiH, ponajviše Bošnjaka zbog raketnih i kopnenog napada na pojas Gaze i ubijanje stotina nevinih civila raste.

Protesti su svakodnevni, a bošnjački narod, suosjeća tragediju naroda koji je, jednako kao i Bošnjaci, bio i meta je sistemskog genocida. Dr. Cerić je još na samom početku napada reagirao.

–  Mi, Bošnjaci najbolje znamo i razumijemo kako je palestinskom narodu. Stoga očekujemo i da naša država i naši politički predstavnici budu prvi u redu onih koji se zalažu za mir i stabilnost na Bliskom istoku. Njihov glas se mora čuti. Država Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su žrtve genocida i imaju moralnu obavezu stalno upozoravati svijet da se nasilje, agresija i genocid nigdje ne smije tolerirati – poručio je dr. Cerić još 10. jula ove godine.

Prolijevanje krvi nevinih civila mora odmah prestati, a Bosna i Hercegovina ima moralnu obavezu da snažnije digne glas protiv nasilja u Gazi, saopćio je tada dr. Cerić.

– Svi oni koji imaju utjecaj, cijela međunarodna zajednica ne smiju ostati nijemi na ovakvo nasilje. Zdravom razumu nije prihvatljivo ubijanje djece, žena i neonaoružanih civile. Palestina i cijeli Bliski istok zaslužuju mir i stabilnost, jednako kao i svaki drugi dio svijeta. Treba pokazati hrabrost za mir – navodeno je se u saopćenju dr. Cerića, prenosi NAP. (nap.ba)

Comments are closed.