Radmanović: Bošnjaci moraju popuštati drugima ako žele sačuvati BiH

radmanovicMOSTAR – Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako se Bošnjaci i Srbi moraju potruditi da se Hrvati osjećaju ravnopravnima u Bosni i Hercegovini.

– Od tri konstitutivna naroda najmalobrojniji su Hrvati. Ko pametan, ako hoće sačuvati BiH, Hrvatima otima i ono malo prava što imaju. Mislim da mora biti obrnuto, da se i Bošnjaci i Srbi moraju potruditi da se Hrvati osjećaju ravnopravnima u BiH. Nadalje, Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH moraju popuštati drugima ako žele sačuvati BiH. Mi smo, međutim, danas u potpuno obrnutoj situaciji koju podgrijavaju neki stranci. Malo govore jednima da su u pravu, malo drugima i stalno podgrijavaju probleme – istaknuo je Radmanović za današnji “Večernji list”

Po njegovu mišljenju, neće se nikada izbjeći želja Srba da se izdvoje u posebnu državu sve dok osjećaju da ih se maltretira s nametanjem priče “jedan čovjek, jedan glas”.

radojici_tadic_dodik_radmanovic

– S Hrvatima je to još izraženije, ako se zna da tom narodu, grubo rečeno, nedostaje više od 200 hiljada ljudi u odnosu na prijeratno stanje. Toga moraju biti svjesni izabrani lideri, posebice u Sarajevu. Oni, na žalost, nameću princip po kojemu je politika u BiH ono što kažemo mi u Sarajevu. To nije i ne može biti tako i dok se to ne promjeni nema funkcionalne i stabilne države – izjavio je Radmanović.

Govoreći o predstojećim izborima, Radmanović je u razgovoru za “Večernji list” kazao kako je nakon izbora moguće, bez obzira ko pobijedio, napraviti i drugačiju koaliciju, osim matematičke, kakva je isključivo do sada bila.

– No, za to je potrebno ispuniti dva preduvjeta. Prvo, da se eventualna programska osnova pravi na temelju Ustava BiH. Drugo, da postoji konsenzus kako promjeniti taj ustav. Podrazumijeva se da postoji iskrenost u koaliciji, odgovornost za izvršavanje onoga što je dogovoreno. Toga sada nema, ali će do toga kad-tad morati doći – kazao je Radmanović.

Na pitanje je li to moguće dok Srbi javno ili tajno priželjkuju raspad BiH, Bošnjaci propast RS-a, a Hrvati gašenje Federacije BiH, Radmanović je kazao kako je moguće ako se promijeni pristup, odnosno “tek kada popuštaš, kada se trudiš da se živi zajedno, postoje izgledi za napredak”.
(FENA)

radmanovic index

Comments are closed.