BiH: Masovni protesti u 33 grada

bih_protestiSarajevo, 22:00

U Sarajevu je mirno, a u Titovu ulicu se vratio saobraćaj i građani koji su došli vidjeti šta se dogodilo, javio je Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Dodao je kako su vatrogasna vozila još na mjestu događaja i gase preostala žarišta požara u zgradi Predsjedništva BiH i kantonalne vlade.

Situacija se smirila i u Tuzli. Al Jazeerin Stefan Goranović najavljuje kako će građani i radnici pomoći sutra komunalnim radnicima u čišćenju nereda ispred zgrade kantonalne vlade i drugih lokacija na kojima su izbili neredi.

I u Mostaru, ali i u Bihaću je mirna večer nakon burnog dana, javljaju Al Jazeerini reporteri.

“Na ulicama nema ni prosvjednika, niti policije, samo se vide posljedice događanja i razbijanja po gradu. Prosvjednici ne odustaju od zahtjeva i nastavljaju okupljanje sutra, točno u podne”, javio je Ivan Čorkalo iz Bihaća.

Ivan Pavković je javio kako je policija u Mostaru privela 20-ak prosvjednika, te detektiralo još njih koje “odranije imaju u svojim dosijeima”. “Policija ih sve naziva – huliganima”, potvrdio je Pavković.


Bihać, 21:50

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača potvrdio je za Anadoliju kako neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera nakon današnjih protesta koji su održani u Bihaću.

Poručio je kako bi bio „neozbiljan prema građanima kada bi to učinio jer ne zna kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želi da dopusti“.

„Vlada radi u punom kapacitetu, a vlast možemo prepustiti samo ozbiljnim ljudima. Ne bi bili ozbiljni prema 35.000 ljudi koji su nas podržali ako bi sada dali ostavku“, poručio je Lipovača.


Sarajevo, 21:20

Po posljednjim podacima iz medicinskih ustanova, tokom demonstracija povrijeđeno je 219 osoba.

Od tog broja, do 21 sat u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto je 156 osoba (90 policajaca i 66 civila), u Tuzli 23 osobe (12 policajaca i 11 civila), dok je u zenici ukupno 40 osoba primljeno u bolnicu.


Sarajevo, 21:15

Nakon cjelodnevnih nereda i nasilja na ulicama Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice i drugih bh. gradova, situacija u Bosni i Hercegovini se u večernjim satima smirila.

Tokom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, vladâ Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade općinâ Zenica i Tuzla.

I u Mostaru su zapaljene zgrade gradske uprave i gradske vijećnice, sjedišta nekih stranaka, kao i dvije privatne kuće.


Sarajevo, 21:05

Dio Arhiva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH, danas  je izgorio. Nestala je najvrijednija i neprocjenjiva arhivska građa, potvrdio je Andrej Rodinis, savjetnik u Arhivu BiH.

“Koliko smo mogli da vidimo, izgorio je najmanje jedan depo”, naglasio je i objasnio kako je u tom depou nalazila najvrijednija arhivska građa iz austro-ugarskog perioda, personalni dosjei i spisi, arhivska građa iz perioda između dva svjetska rata te određeni orijentalni dokumenti.

“Ono što je večeras izgorilo je neprocjenjive vrijednosti”, zaključio je Rodinis.


Sarajevo, 21:00

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je održalo hitnu telefonsku sjednicu u povodu nemira u više gradova BiH.

“Predsjedništvo BiH razumije ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom te poziva građane da se uzdrže od ispoljavanja nasilja.

Osuđujemo huliganske ispade i daje podršku organima reda na uspostavi javnog reda i mira. Molimo građane da ličnim primjerom pomognu stabilizaciju situacije”, stoji u saopćenju iz Predsjedništva BiH.


Sarajevo, 20:40

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je, u telefonskom javljanju u program Al Jazeere, kako razumije nezadovoljstvo naroda koji ima razloga za frustraciju i ljutnju i demonstracije, ali je nasilje i paljenje zgrada – neprihvatljivo.

Rekao je kako treba poduzeti sve da se nasilni protesti i ponašanje prema policiji ne ponove.


Sarajevo, 20:25

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je večeras, na konferenciji za novinare, kako “prirodno osjeća odgovornost” za sadašnje stanje.

Potvrdio je kako je spreman i za ostavku i za rekonstrukciju vlade no istaknuo je kako je problem zapravo u tome što su “oni koji su izmanipulirali mlade ljude na prosvjedima možda paljevinama pokušali prikriti dokaze o pljačkama što su ih počinili tijekom privatizacije”.

Komentirajući nasilje koje je izbilo tijekom popodneva Nikšić je kazao kako će se sve ispitati i utvrditi odgovornost.

“Svatko treba snositi svoj dio odgovornosti”, kazao je Nikšić dodajući kako se varaju oni koji misle da su profitirali od izgreda.


Sarajevo, 20:15

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu do 20 sati primljene su 93 povrijeđene osobe s demonstracija koje su održane u gradu, od čega su 73 policajca, a 20 civila, potvrdila je glasnogovornica te ustanove Biljana Jandrić.

Uglavnom je riječ o lakšim povredama, dok su prethodno tokom dana četiri pacijenta zadržana na hospitalizaciji. Ostali su pušteni kući.

Vozila hitne pomoći i dalje dovoze povrijeđene.


Tuzla, 20:10

Služba hitne medicinske pomoći i Klinika opšte medicine Doma zdravlja Tuzla tokom dana je zbrinula 25 povrijeđenih osoba u demonstracijama, od toga 13 policajaca i 12 civila, izjavio je glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

„Teže su povrijeđena tri policajca sudske medicine te jedan civil“, objasnio je i dodao kako su policajci uglavnom imali povrede u obliku kontuzija, odnosno blagih prijeloma, dok su civili imali potrebe izazvane od bacanja suzavca.


Zenica, 20:00

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i kompletna kantonalna vlada u tom kantonu podnijeli su ostavke poslije masovnih demonstracija i nemira u tom gradu, potvrđeno je Anadoliji iz više izvora.

Predstavnicima demonstranata u Zenici dao je pismenu garanciju da će na prvoj narednoj sjednici Skupštini Zeničko-debojskog kantona podnijeti ostavku.

Smatra kako ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na ovoj dužnost tek nekoliko mjeseci.


Sarajevo, 19:50

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović potvrdio je da je zapaljena zgrada te kulturne institucije i uništena građa neprocjenjive vrijednosti.

Al Jazeeri je potvrđeno kako je još u plamenu depo u kojem se nalazi građa iz austrougarskog perioda, koja je originalna i neprocjenjiva.

Direktor Zahirović je ukazao kako je riječ o neprocjenjivoj šteti, te u izjavi za Anadoliju taksativno naveo što je izgorjelo.

”To je fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, 40.000 dosjea Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građen iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti. Ne mogu se više napraviti originali za građu koja jednom izgori. Zgradu koja je zapaljena možete napraviti, ali takvo blago se ne može vratiti. Ova građa je prošla tri rata – Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, spašena je, ali je danas stradala”, kazao je Zahirović.

”U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko, fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela”, dodao je.

Naglasio je kako je to jedna od vrijednih zbirki i da ima primjeraka velike vrijednosni.

“Mislim da je paljenje Arhiva, bez obzira na motive i ko je to uradio, ogromna kulturna sramota. To je blago BiH. Sutra ćemo početi utvrđivati koliko je stradalo građe, dio će možda biti moguće konzervirati, ali znate kako je kad knjige gore”, zaključio je Zahirović.


Sarajevo, 19:40

Medicinske ustanove potvrdile su kako su pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potražile 63 osobe, dok je u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” zbrinuto 48 ljudi.

Iz tuzlanskih zdravstvenih ustanova stigla je potvrda za 23 povrijeđene osobe – 12 policajaca i 11 civila.


Sarajevo, 19:15

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac potvrdio je, javljajući se u program Al Jazeere, kako je kantonalna policija danas dobila naredbu da mora biti tolerantna prema demonstrantima.

“Policija je bila tolerantna, no apsolutno sam uvjeren da su huligani bili plaćeni da haraju po Sarajevu. Policija trenutno vlada situacijom”, potvrdio je Pećanac.

Potvrdio je da “policija neće tući građane, ali neće ni dozvoliti huliganima da tuku policajce”, te dodao kako je najmanje 60 policajaca povrijeđeno u neredima.

“Iako ima privedenih lica, još nijedan nije uhapšen. Pojedinci su, ipak, zloupotrijebili situaciju za kriminalne radnje”, upozorio je Pećanac.

Upozorio je i kako je “dva dana podgrijavana atmosfera protiv policije”, ali i ukazao da su “na jednoj strani demonstranti koji opravdano traže svoja prava, a na drugoj – huligani”.


Sarajevo, 19:00

Unutrašnjost zgrade Vlade Kantona Sarajevo gotovo je u potpunosti izgorjela.

Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo pokušavaju ugasiti požar, ali vatra je izbila već na krov zgrade.

Alipašina ulica je puštena u promet i vozila su njom počela saobraćati, dok je ulica Maršala Tita ispred zgrade Predsjedništva BiH i dalje blokirana.

Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo i dalje gase požar u zgradi Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o trenutnom stanju, pripadnici Specijalne jedinice policije drže situaciju pod kontrolom, u smislu da izgrednici ne prilaze više Predsjedništvu BiH.


Sarajevo, 18:50

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zabrinutost zbog događaja u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine te naglasio da nasilje nije niti može biti način rješavanja problema, kao što ni opravdani zahtjevi za poboljšanje socijalnih prilika ne mogu opravdati korištenje nasilja.

„Jasno je da se nasiljem ne poboljšava stanje u društvu, nego se ono dodatno pogoršava. Razlozi za izražavanje nezadovoljstva prisutni su već duži period i vlasti, sadašnje i prethodne, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo“, navodi se u saopćenju.

„Pozivam građane da ne posežu za nasiljem i da u svojim legitimnim zahtjevima za boljim stanjem u društvu koriste isključivo zakonom predviđena sredstva. Pozivam sve činioce pravno-političkog sistema da pokažu primjerenu odgovornost i zajedničkim snagama rade na rješavanju nezadovoljavajućeg stanja u bosanskohercegovačkom društvu“, stoji u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.


Sarajevo, 18:40

Pripadnika policije sve je više u centru Sarajeva i polako kreću u hapšenja, prenijela je Al Jazeerina reporterka Ivana Momčilović Odobašić, dodajući kako je sve manje pasivnih posmatrača na ulicama grada.

Potvrdila je kako su “opremljeni malo ozbiljnije nego do sada, a u ophođenju prema onima koje privode nisu nimalo nježni”.

Za 19 sati najavljena je vanredna konferencija za novinare federalnog premijera Nermina Nikšića.


Tuzla, 18:30

Zapaljena je zgrada Vlade Tuzlanskog kantona i u gradu je i dalje haotična situacija, javlja Al Jazeerin Boris Gagić.

U tom je gradu još jednom napadnuta ekipa BHRT-a. Snimatelj je pretučen, a kamera mu je razbijena.

Prethodno je povrijeđen još jedan snimatelj Javnog servisa.

U međuvremenu, specijalne snage policije izašle su na ulice Tuzle.


Sarajevo, 18:20

Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase požar u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, koja je zapaljena prije nekoliko sati kulminacijom protesta.

Veliki broj pripadnika Specijalne policije velikim je dijelom smirio situaciju, a okupljeni se razilaze.

Manja grupa demonstranata, koja se uputila prema zgradi Vlade Federacije BiH, nije uspjela nanijeti štetu osim što su zapalili usputne kontejnere.

Zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo još su obavijene dimom.


Sarajevo, 18:15

Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić saopćila je da je tokom dana u tu ustanovu primljeno ukupno 52 povrijeđenih osoba, od kojih je 38 policajaca i 14 civila.

Dodala je da su četiri osobe sa zadobijenim teškim tjelesnim povredama hospitalizirane, dok su svi drugi nakon ukazane pomoći pušteni kući.

U Opću bolnicu “Abdulah Nakaš” u Sarajevu pomoć je ukazana 30 osoba, koje su povrijeđene tokom demonstracija, a među kojima je bio veći broj policajaca.


Sarajevo, 18:00

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati počeli su akciju rastjerivanja demonstranata kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je tokom popodneva zapaljena.

Specijalci, koji su pod punom opremom, okupili su se najprije kod Titove ulice. Postrojili su se kod stražnjeg ulaza u zgradu Predsjedništva, dok su demonstranti, ljuti zbog dolaska specijalaca, napali policijske službenike koji su se branili štitovima.

Specijalci su potom počeli sa akcijom.

Potisnuli su demonstrante prema centru grada. Prema prvim informacijama ima povrijeđenih specijalaca.

Policija je u cilju rastjerivanja demonstranata bacila suzavac.


Sarajevo, 17:50

Antiterorističke jedinice krenule su u akciju potiskivanja demonstranata, koji su prethodno demolirali  Predsjedništvo BiH i zapalili prizemne dijelove zgrade.


Tuzla, 17:45

Al Jazeerini reporteri javljaju iz Tuzle kako se policija “jednostavno predala i stoje bespomoćno”. Navodno su samo u jednom trenutku spustili štitove, odložili palice i šljemove te masi prepustili zgrade koje čuvaju.

“Policija sasvim sigurno ima naređenje da ne reaguje, jer nisu odgovarali kad su letele kamenice prema njima”, javlja Stefan Goranović.


Mostar, 17:40

Gusti dim nadvio se nad Mostarom, jer je zapaljena zgrada kantonalne vlade, a policajcima i vatrogascima nije bilo dopušteno prići tim objektima, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

I gradskoj vijećnici prijeti požar, dodaje Pavković, a demonstranti paljenjem zgrada u kojima se nalazi državna i lokalna administracija žele iskaliti svoj bijes zbog svega što se događa u državi i aktuelne situacije u kojoj se nalaze bh. građani.


Sarajevo, 17:25

Antiterorističke jedinice izašle su na ulice, potvrđeno je Al Jazeeri iz federalne policije i agencije SIPA.

Na ulicama je sve manje demonstranata, no vatra još gori na ulazima u zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.


Sarajevo, 17:15

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se u program Al Jazeere javio iz Mostara, apelirao je na prestanak protesta i poručio kako “demonstracije ne mogu polučiti ništa pozitivno”.

“Ovo nije način na koji se može ili treba djelovati. Apeliram na sve koji su među prosvjednicima da ne koriste bilo koji oblik sile. Ako je to i bio način da ih se čuje, postigli su cilj, ali sad treba prekinuti svaki oblik nasilja, posebno prema policajcima, jer su i oni samo građani BiH izloženi kao i svi drugi građani problemima svakodnevnog života”, rekao je Budimir.

Na pitanje osjeća li se odgovornim i odstupiti, odgovorio je kako “nema političara koji može reći da nije odgovoran, no razine odgovornosti nisu iste”.


Mostar, 16:55

Reportera Al Jazeere Sanela Kajana demonstranti su pogodili kamenom i gurnuli niz stepenice tokom praćenja njihovog nasilnog upada u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zbog svega, Al Jazeerin reporter primoran je okončati javljanja iz Mostara.

„Zgrada je zapaljena, nagutao sam se dima, ljudi su mi pritekli u pomoć i spremam se u Hitnu“, javio je povrijeđeni reporter.

Nakon zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, demonstranti uništavaju i gradsku vijećnicu, ali i ured gradonačelnika, pa su zapalili i taj objekt.


Tuzla, 16:50

U međuvremenu, demonstranti su upali i u Skupštinu grada Tuzle, koju su demolirali, polupali sve po zgradi, a zatim i zapalili prostorije gradske uprave.


Mostar, 16:45

Najmanje 2.000 ljudi u Mostaru krenulo je prema Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon što su mirno iskazali nezadovoljstvo ispred zgrade federalne vlade. Nije bilo niti jedne bačene petarde.

“Mostar je ujedinjen u traženju pravde, ujedinjene su obje obale Neretve u traženju pravde”, prenosi Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

U međuvremenu, situacija je izmakla kontroli, a demonstranti su nasilno ušli u zgradu kantonalne vlade i počeli razbijati inventar.


Tuzla, 16:30

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku, potvrdio je glasnogovornik MUP-a tog kantona Izudin Šarić.

Nakon okupljanja ispred Vlade Tuzlanskog kantona, hiljade demonstranata uputile su se prema zgradi Općinskog suda, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Navodno, demonstranti namjeravaju i u šetnju prema zgradi Općine Tuzla.

Iako se situacija smirila, problem je što sa demonstrantima nema nikoga iz vlasti da razgovara.

Policija se povukla i trenutno nema sukoba na ulicama Tuzle.

Pet vatrogasnih vozila i dalje se nalazi ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, koju su zapalili demonstranti, a vatrogasci ne mogu staviti požar pod kontrolu.


Sarajevo, 16:25

Zbog haotičnog stanja na protestima širom Federacije BiH i novinarima je otežan rad.

Novinari i kamermani koji izvještavaju s terena, koji su na licu mjesta, u epicentru protesta, uvijek su u neposrednoj opasnosti.

Izloženi su i kamenicama i suzavcima.

Požrtvovanost i hrabrost bh. novinara je velika, prenosi agencija Fena, a kamermani, fotoreporteri, novinari nastoje da slikom i riječju uživo, pisanom riječju, prenesu pravu sliku s terena.

Protesti u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, kojim građani izražavaju nezadovoljstvo socijalnim stanjem u kojem se nalaze, izmakli su kontroli.


Sarajevo, 16:15

Najžešći protesti i sukobi i dalje traju ispred Predsjedništva BiH, a u toku je evakacija iz zgrada institucija.

Vatrogasci ne uspijevaju doći do Predsjedništva.

“Čim se malo pomjerite od te situacije, ljudi normalno hodaju, sjede u kafićima. Samo 100 metara dalje je drama”, javljaju Al Jazeerini reporteri.


Sarajevo, 16:00

Demonstracije su se preselile pred Predsjedništvo BiH, javljaju reporteri Al Jazeere.

Jedan automobil bačen je u Koševski potok, a potom su demonstranti pošli prema zgradi Predsjedništva, došli na prednji ulaz, naposljetku ga i probili.

Policija se uslijed velikog pritiska morala povući, a policijski automobili su zapaljeni.

“Sve pomalo prelazi i u vandalizam, jer je jako puno razbijenog javnog dobra. Sve tramvajske stanice su porazbijane, a demonstranti kamenjem devastiraju stakla na Predsjedništvu”, javljaju Al Jazeerini reporteri.

Pojedini demonstranti penju se na rešetke prozora na Predsjedništvu BiH, razbijaju stakla, a najmanje dva automobila između zgrade Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova gore. I kućica u kojoj je smješten policajac koji čuva institucije vlasti potpuno je izgorjela.

Do sada su medicinske službe zbrinule najmanje 38 povrijeđenih osoba.


Sarajevo, 15:45

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primio je od 14 sati najmanje 33 povrijeđena, od čega je veći broj pripadnika policije, potvrdila je glasnogovornica Centra Biljana Jandrić.

Dodala je kako su policajci pretrpjeli “puno agresivnije povrede po cijelom tijelu”, dok su civili zadobili posjekotine po glavi i uglavnom su svi otišli kući.


Brčko, 15:35

Situacija je napeta i u Brčkom, ali i u Zenici.

Veoma žučna atmosfera vladala je u Brčkom, demonstranti su jajima zasuli zgrade lokalnih vlasti. Sukoba nije bilo.

Mediji javljaju i kako je u Zenici “vladao pravi mali rat, a zgrada kantonalne vlade kamenovana je tri sata”.


Sarajevo, 15:25

Policija je krenula u napad i potisnula demonstrante preko Miljacke, no čim su konsolidirali redove demonstranti su u punom jurišu vratili početne pozicije, javlja Al Jazeerin Sead Fadilpašić.

I Al Jazeerin reporter Mario Pejović izvještava o sukobi policije i demonstranata, prenoseći kako se linije potežu “naprijed – nazad”. “Kamenje leti na sve strane”, prenosi Pejović.

U međuvremenu, policija je uspjela istjerati demonstrante iz zgrade kantonalne vlade.

Reporter Marin Veršić javlja kako se stvara novi front sa druge strane Vlade Kantona Sarajevo, na kojem okupljeni razbijaju zgradu. “Policija uzmiče, bačeno je puno suzavca. Kamenje leti na sve strane, potrgane su rampe i dijelovi auta. Zgrada kantonalne vlade još uvijek gori”, javlja Veršić.


Sarajevo, 15:15

Demonstranti u Sarajevu na policiju bacaju gotovo sve što im dođe pod ruku – kamenje, kante za smeće, čak i saobraćajne znakove, javljaju reporteri Al Jazeere s mjesta događaja.

“Policija ne poduzima ništa, jer se čini da ni ne mogu previše učiniti. Prije nekoliko minuta pokušali su nešto učiniti, ali u tome nisu uspjeli”, javlja Al Jazeerin Marin Veršić.

Al Jazeerin reporter Sead Fadilpašić javlja kako je oko zgrade Kantona Sarajeva vanredno stanje – “leti sve živo i demonstranti bacaju na policiju sve što dohvate”.

Reporter Vladimir Bobetić javio se s Obale Kulina bana gdje je vatrogascima u pokušaju dolaska do zgrade kantonalne vlade onemogućen prelazak preko Miljacke, pa nisu uspjeli ugasiti požar na ulazu u Vladu Kantona Sarajevo.

“Povređeno je četvoro ljudi, prilikom upada u zgradu kantonalne vlade, kao i jedan novinar”, javio je Bobetić.


Tuzla, 15:11

Između 10.000 i 11.000 osoba trenutno mirno protestira u Tuzli, gdje je zgrada Vlade TK-a u dimu i vatri.

Demonstranti pomažu vatrogascima da ugase požar, a gašenje dodatno otežava vjetar.


Sarajevo, 15:09

Zgrada Kantonalne vlade u Sarajevu obavijena je dimom – što od suzavaca što od okolnih stražarskih kućica i zapaljenih kontejnera.

Iz razbijenih prozorskih stakala zgrade izbija dim. Okolni objekti polupani su, a policija ne može smiriti masu.

Kola hitne pomoći dolaze sa svih strana, ali ne mogu doći do povrijeđenih.


Cazin, 15:06

Okupljanjem na centralnom gradskom trgu i Cazinjani su danas dali podršku protestima građana Tuzle.

Za vrijeme protestnog okupljanja saobraćaj na kružnom toku bio je zatvoren.

Bilo je to mirno okupljanje, praćeno zvižducima i uzvikivanjem „Lopovi, lopovi“, sa transparentima „Podrška narodu Tuzle iz Cazina“, a prošlo je bez ikakvih incidenata, javlja RTV Cazin.


Sarajevo, 14:56

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je u plamenu.

Demonstranti su polupali sva stakla i zapalili stražarske kućice. Policija se povukla iza zgrade,  a kamenovanje i paljenje je u toku.


Sarajevo, 14:52


Sarajevo, 14:48

Demonstranti su upali u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, gori policijska kućica pored zgrade Vlade.


Bihać, 14:43

Kako iz Bihaća javlja Elvira Cerić, novinarka BHRT, na ulicama grada su na hiljade nezadovoljnih mladih koji uništavaju automobile Vlade Unsko-Sanskog kantona.

Dodaje kako policija ne reagira, kao i da su ovo najmasovniji protesti od kraja rata.


Sarajevo, 14:38

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljena su tri povrijeđena muškarca koji su povrede zadobili na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

„Radi se o civilima, koji su zadobili povrede glave, odnosno posjekotine. Zbrinuti su i idu kući“, potvrdila je agenciji Fena u 14:30 sati glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Ekipe Hitne pomoći KS se nalaze ispred zgrade Vlade KS gdje se održavaju protesti građana.

Kako je Feni potvrdio dr. Tigran Elezović, šef smjene u Hitnoj pomoći KS, ekipe Hitne pomoći su na licu mjesta i ostat će tamo dok se situacija ne smiri.


Tuzla, 14:34

Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sva je u plamenu, ali vatrogasne ekipe su spriječene da interveniraju, javlja agencija Fena.

Novinarske ekipe na licu mjesta su nezvanično saznale da je moguće da u zgradi koja je u plamenu još ima nekih demonstranata koji su ranije upali u nju.


Zenica, 14:32

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere iz Sarajeva, javlja kako su u toku nemiri ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo gdje policija koristi suzavac i gumene metke.


Zenica, 14:25

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja reporter agencije Anadolija iz Zenice, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

Više hiljada građana Zenice okupilo se ispred Vlade ZDK, trećeg dana protesta u Bosni i Hercegovini, započetih u cilju podrške demonstrantima u Tuzli, koji su prvi izašli na ulice.


Jajce, 14:25

Ispred zgrade općine jajce trenutno se nalazi oko 400 demonstranata, a za sada nema incidenata, rekao je agenciji Fena jedan od organizatora protesta u Jajcu Leni Hrnjić.

„Trenutno se građanima obraća načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji podržava proteste širom BiH“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, policajci podržavaju građane koji protestiraju.


Zenica, 14:19

Na velikim protestima u Zenici okupilo se više od 3.000 građana, a manja grupa huligana napravila je otvoren sukob sa policijom.

Prema onom što je dopisnik Fene vidio na licu mjesta, teže je povrijeđeno pet do šest policajaca, a nekoliko građana zatražilo je hitnu medicinsku pomoć od medicinske ekipe.

U ovom trenutku i dalje traju otvoreni sukobi policije i većeg broja građana u dvorištu zgrade institucija Zeničko-Dobojskog kantona.

Policijske snage izvode iz dvorišta zgrade Kantona još tri povrijeđena policajca.

Na ulicama Zenice, čuju se sirene hitnih medicinskih službi, policije, vatrogasaca i službi za pomoć građanima.


Sarajevo, 14:13

Policijske snage pred Vladom Kantona Sarajevo dobile su pojačanja.

Predstavnici skupa u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona tvrde da su povrede koji su demonstranti dobili u prethodnom napadu na kordon policije zadobijene kamenovanjem, prenosi agencija Fena.

Po njihovim navodima, policija još nikom nije nanijela povrede te da su samo branili zgradu od napada. Radi se o povredama glave, ruku i leđa. Povrijeđene su i neke novinarske ekipe.


Tuzla, 14:03

Vatra na prvom spratu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, demonstranti uništavaju inventar na svim spratovima, još nema policijske reakcije.

Novinari sa lica mjesta i agencije javljaju kako je na protestima prisutno više do 10.000 osoba.


Sarajevo, 13:56

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere koji se javio iz Sarajeva, navodi kako su demonstranti kamenjem gađali zgradu Vlade Kantona Sarajevo, na što je policija odgovorila suzavcem.

Potom su pripadnici MUP-a potisnuli demonstrante na veću udaljenost od zgrade Vlade, te da je stiglo vozilo hitne pomoć.


Tuzla, 13:36

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović javlja kako su demonstranti ušli u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i da se policija povukla.

„Pored mene su upravo proneli povređenog policajca“, kaže Goranović.


Tuzla, 13:31

Novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji se javio iz Tuzle, navodi kako se u gradu čuju topovski udari.

“Pucaju stakla na zgradi Vlade. Policija gleda za sada”, dodao je.


Visoko, 13:20

Više stotina ljudi okupilo se ispred zgrade Općine Visoko kako bi izrazili podršku protestima u Tuzli, ali i iskazali nezadovoljstvo stanjem u svom gradu.

Protesti su počeli u 13 sati, a ubrzo nakon toga demonstranti su počeli jajima i kamenjem gađati zgradu općine.

Nosili su transparente i uzvikivali parole kao što su „Visoko-tamni vilajet“ ili „Izlazite napolje!“, ali nema sukoba sa policijom.

Blokiran je saobraćaj u centralnoj gradskoj ulici.


Bihać, Visoko, Goražde, 13:15

Novinske agencije iz BiH javljaju kako se više od 500 građana Bihaća okupilo na glavnom gradskom trgu. Kantonalni premijer Hamdija Lipovača im se pokušao obratiti, ali su ga demonstranti otjerali.

Na stotine stanovnika Visokog i Goražda također su u petak izašli na ulice kako bi ukazali na tešku ekonomsku situaciju u državi.


Banja Luka, 13:12

U Banjoj Luci je završena je protestna šetnja čiji su učesnici su od pozorišta krenuli kroz Gospodsku ulicu prema Trgu Krajine i Robnoj kuci Boska, javila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Predstavnica Helsinškog parlamenta građana Banja Luka Dragana Dardić rekla je kako su ovom šetnjom željeli pružiti podršku građanima Tuzle i drugih gradova, ali i da podsjete na radnike nekadašnjih banjalučkih giganata koji su uništeni privatizacijom.

Među okupljenima bila je i penzionerka, Savka Dakić. Rekla je da učestvuje u šetnji jer vlastima treba pokazati da ljudi teško žive.

„Neće se oni sami sjetiti i reci da je narodu teško“, rekla je Dakić.

Organizatori šetnje, Helsinški parlament građana i Udruženje građana Oštra nula, saopćili su da će narednih dana obavijestiti javnost o daljim koracima kad je riječ o podršci protestima u drugim gradovima u BiH.


Bugojno, 13:07

Građani Bugojna također protestiraju na ulicama pružajući na taj način podršku stanovništvu Tuzle, ali i iskazujući vlastito nezadovoljstvo zbog teškog stanja u kojem se posljednjih godina i sami nalaze.


Tuzla, 13:00

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović iz Tuzle javlja kako okupljeni na demonstracijama flašama i petardama gađaju policiju.

Nešto ranije, učesnici protesta su blokirali uži centar grada.

Pred zgradom Vlade TK okupilo se nekoliko stotina građana, čiji se broj povećava, javljaju agencije.


Sarajevo, 12:50

Nekoliko stotina građana okupilo se oko 13 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na protestima kojima podržavaju demonstracije u Tuzli, ali i iskazuju nezadovoljstvo ukupnom socijalno-ekonomskom situacijom u BiH, javlja Anadolija.

Zgradu Vlade KS osigurava veliki broj policajaca i pripadnika specijalne policije. U blizini zgrade parkiran je i veliki broj policijskih vozila. Veći dio parka ispred Vlade KS ograđen je žutom policijskom trakom, te je pristup samoj zgradi onemogućen.

Građani još uvijek pristižu, a vozila koja prolaze pored trubljenjem pružaju podršku demonstracijama.

Nakon što su jučer demonstranti jajima i kamenjem gađali zgradu Vlade KS, predstavnici vlasti upozoravaju građane da ne uništavaju javnu imovinu. Danas je pristup zgradi onemogućen, a prema broju sigurnosnih snaga na demonstracijama, vlasti i danas strahuju od mogućih nereda.


Građani Tuzle, nezadovoljni zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja, u petak su se, treći dan zaredom, okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Okupljeni traže smjenu Vlade TK-a, na čelu s premijerom Seadom Čauševićem, te upozoravaju da protesti neće stati dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.

Zgradu Vlade TK-a, ispred koje građani za sada stoje mirno, osiguravaju jake policijske snage.

Neformalna grupa građana će se u 13 sati sastati ispred Općine Jajce i dati svoju podršku demonstrantima u Tuzli, potvrdio je Feni jedan od organizatora ovog okupljanja Leni Hrnjić.

“Okupljamo se i da damo podršku otpuštenim radnicima iz fabrika u Jajcu. Oni će nam se također danas pridružiti i detaljnije iznijeti svoje zahtjeve”, kazao je.

Naglasio je da očekuje da će doći oko 250 građana, te da im je načelnik policije Općine Jajce Bare Pršlja dao podršku za održavanje protesta.

“Načelnik Pršlja nam je ponudio da nas provede kroz Jajce pod policijskom pratnjom i zahvali smo mu na ovome”, zaključio je Hrnjić.

U Banja Luci je, u znak podrške građanima Tuzle, u petak na ulice izašlo oko 40 građana, objavio je na svom Twitter profilu Srđan Puhalo.

Prekomjerna sila

Ranije u petak je Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio na konferenciji za novinare kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja iz Tuzle novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK-a te da ne podržava nasilje.

On je oslobođen optužbi za napad na policijskog službenika u Tuzli.

“Moj način borbe nije nasilje”, dodao je.

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada TK-a, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku.

Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove države.

Većina protestnih okupljanja trebala bi početi između 12 i 16 sati.

Pored protesta u Tuzli, koji će biti nastavljeni i treći dan zaredom, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u Bosni i Hercegovini, naročito zbog lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i građani u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

Najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi državom.

“Pobuna građana”, “Počela Husinska buna”, “Građani žele promjene”, “Počinje bosansko proljeće”, samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini.

Sukobi s policijom

Tokom demonstracija u Tuzli u četvrtak povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca, od kojih jedan teže.

I u Sarajevu su se građani sukobili s policijom, nakon što je više njih pokušalo ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar.

Do naguravanja i fizičkog sukoba došlo je i na protestima u Zenici; u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać.

Neformalna grupa građana najavila je za petak proteste i u Jajcu.

“Po uzoru na Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Mostar i druge gradove, i u Jajcu će se danas [petak] ispred zgrade Općine okupiti neformalna grupa građana nezadovoljnih stanjem i radom institucija države Bosne i Hercegovine i grada Jajca. Prema najavama, na okupljanje dolaze demobilizirani borci, radnici bivše Elektrobosne, koja je privatizirana i opljačkana, fakultetski obrazovani građani koji još  traže posao, studenti, učenici, ali i mali broj zaposlenih”, najavila je članica neformalne grupe Leni Hrnjić.

Poruka Delegacije EU

Helsinški parlament građana Banja Luka za petak u podne najavio je simboličnu protestnu šetnju, u želji da pokažu solidarnost s građanima Tuzle.

Osim što na taj način namjeravaju pokazati solidarnost s Tuzlacima, na čije su, kako je navedeno na Facebook stranici Helsinškog parlamenta, legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, žele podsjetiti na sve obespravljene radnike i uništene privredne gigante u Banjoj Luci.

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog parlamenta će organizirati u 12 sati simboličnu protestnu šetnju na relaciji Narodno pozorište -zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska- Radio-televitija RS-a – Osnovni sud – Palata predsjednika RS-a.

“Demonstranti u Tuzli, Zenici i Bihaću su nas podsjetili na jednu jako važnu stvar – da vlast, sa svim svojim policijskim kordonima, nije tu radi sebe same i svojih uskostranačkih ili rođačkih veza, već zbog nas koji ovdje živimo i radimo. I plaćamo poreze”, navode iz Helsinškog parlamenta.

Građani imaju pravo na mirne proteste i proteste u skladu sa zakonom, izjavio je za agenciju Fena glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie komentirajući proteste građana koji su počeli u Tuzli, nakon čega su se proširili i na druge gradove.

Kada je u pitanju operativno djelovanje policije tokom demonstracija, McGuffie kaže da je to pitanje za nadležne agencije za provođenje zakona i vlasti koje nadziru njihov rad.

“Pozivamo sve da izbjegavaju akte nasilja”, poručio je glasnogovornik Delegacije EU-a.

Apel Vlade TK

Premijer TK-a Čaušević pozvoa je predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem da u petak u 13 sati dođu na sastanak s predstavnicima Vlade TK-a, kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Također, Vlada TK-a početkom naredne sedmice planira održati sastanak s predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan sudionik protesta ispred zgrade Vlade.

Cilj je definirati prioritetne ciljeve i zahtjeve mladih, definirati buduće aktivnosti, ali i rezimirati ono što je do sada urađeno na ovom planu.

“Još jednom apeliramo na sve građane, koji svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima ispred zgrade Vlade TK-a, da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine te da komunikaciju vratimo u institucionalne okvire, kako bi smo najefikasnije iznašli rješenja za novonastalu situaciju”, poručili su iz Vlade TK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a poziva građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju situacije te ukazuje na zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u protestima.

Policija apelira na građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine.

“Pozivamo roditelje da utječu na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica. Obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan, zbog ozbiljnosti povreda, zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Nažalost, i 13 građana zadobilo je povrede, koje su okarakterizirane kao lakše”, navodi se u saopćenju MUP-a TK-a.

Kultura dijaloga

Svako ima pravo na javno okupljanje, mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali isto tako niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti i imovine građana, poručio je u četvrtak navečer premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić nakon vanrednog sastanka u Sarajevu u vezi s protestima širom države, prenosi Anadolija.

U zgradi federalne Vlade održan je vanredni sastanak, kome su prisustvovali predstavnici vlada Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Sastankom je predsjedavao federalni premijer, a prisustvovali su kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije te komesari i tužioci.

Na sastanku su razmatrane daljnje mjere na uspostavljanju javnog reda i mira.

“Prije svega, želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku, odnosno na jednu stranu stavljamo obespravljene radnike, koji u svojim zahtjevima ističu tri imenitelja: uvezivanje radnog staža, zdravstveno osiguranje i odgovornost onih koji su njihove firme donijeli na prosjački štap, a njih na onaj nivo potrebe ili stanja u kojem se trenutno nalaze”, kazao je Nikšić.

“Na drugu stranu stavljamo sve one huligane, koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništva, pljačke i stvaranje kaotičnog stanja na području sjedišta TK-a, i onda svakako stvaranje slike kojom se oni prikazuju žrtvama u svemu tome.”

Nikšić je uputio poziv svim građanima da se, kulturom dijaloga, snagom argumenata i institucijama sistema, razgovara o svim problemima koji postoje i koji su evidentirani, jer, kako je kazao, uništavanjem imovine, kamenicama, razbijanjem stakala, uništavanje vozila, tučom između policije i njih do rješenje situacije sigurno neće doći.

Izvor: Agencije

140207060.39_xl 140207060.51_xl 140207060.59_xl 140207060.60_xl 140207061.10_xl 140207061.14_xl 140207061.15_xl 140207061.18_xl 140207068.6_xl

Comments are closed.