PROTESTI – NOVA ZAVJERA PROTIV BOŠNJAKA!

320_sarajevo_protesti_ajb_sead_i_0Mr. sc. Esmir BAŠIĆ: Dragi Bošnjaci, Evropa nas ponovo izdaje. Mi koji smo preživjeli Genocid smo ponovo na meti i ponovo se nama lomi kičma. Ne dozvolimo da nas podijele, ne dozvolimo da nam dovedu svoje marionete, budimo dostojni i jedinstveni.

Ako se Hrvati bore i traže da se isključivo iz jedne stranke mogu biti birani predstavnici hrvatskog naroda i Evropa ih u tome podržava. Sada nam je sasvim jasno da se i mi trebamo boriti ko će nas predstavljati. Bošnjake može predstavljati samo onaj ko dobije najviše glasova Bošnjaka, a ne dam nam se nameće neko kome je do Bošnjaštva stalo ko do lanjskog snijega.

Protesti građana (čitaj Bošnjaka) započeli prije nekoliko dana postaju sve više konkretniji, razumljiviji i jasniji za razliku od početka kada je bilo mnogo pitanja i dilema bez odgovora. Kako vrijeme odmiče dobijamo odgovore na brojna pitanja i već se naslućuje o čemu se ovdje zapravo radi. No, krenimo redom svi se slažemo u jednom, da protesti i demonstracije građana kao oblik izražavanja nezadovoljstva treba koristiti. Svi se slažemo da i ova pobuna građana – Bošnjaka je opravdana i da to nije nikakvo čudo da se izađe na ulice i protestvuje. Svi se slažemo da su brojni političari oguglali na potrebe i probleme naroda, kao što svi znamo da svugdje ima časnih političara koji svoj emanet ispunjaju. Također, ćemo se složiti da se demonstracije i vandalizam u demonstracijama se međusobno isključuju. Dakle, demonstrirati ne znači da se može biti destruktivan, da se može rušiti, paliti i uništavati. Nasilje u demonstracijama se ničim ni sa koje strane bilo korišteno, bilo od demonstranata ili policije ne može opravdati. Slažemo se da demonstracije naroda trebaju biti dostojanstvene i u njima nebi trebalo biti zloupotreba i manipulacija. Isto tako svi ćemo se složiti da se u demonstracijama nesmije praviti materijalna šteta, kao što ćemo se složiti i da nastala šteta ovih dana u našim gradovima se procjenjuje na oko 50.000.000 KM. To je za svaku osudu i svi ćemo iz budžeta kojeg zajednički punimo morati tu štetu platiti. Zar nam je to trebalo protesti DA, ali nasilje NE?

Zašto su protesti sumnjivi?

Na prvi pogled, protesti naroda nisu bili sporni i nailazili su na podršku svih razumnih ljudi. Danas protesti postaju sumnjivi nakon što su poprimili određene obrise, a vidimo da se oni svode samo na gradove gdje su Bošnjaci većina, dok se iz aviona vidi da se oni ne dešaju u sredinama gdje su Srbi i Hrvati većina. Dakle, to je prvi razlog zbog čega ovi protesti postaju sumnjivi. Opravdano se postavlja pitanje, zašto Srbi i Hrvati iz BiH ne protestvuju kada su u istim g…… kao i Bošnjaci. Čak šta više socio – ekonomska slika je skoro za duplo bolja u Federaciji nego u drugom entitetu. Penzije u RS za 50% manje nego u Federaciji a oni opet ne protestuju, a svi znamo da su oni mnogo dalje od blagostanja. U Federaciji su uz to još sačuvani veliki državni kombinati, a kod njih sve je rasprodato i oni osiromašeni a Bošnjaci protestvuju protiv svoje vlade. Također, Hrvati iz Hercegovine ne žele da protestuju kao da je kod njih med i mlijeko, a znamo da su i dole propale velike privatizacije, znamo da grcaju u dugovima, a oni kažu mi se nećemo mješati ovo je “Bošnjačko proljeće“.

Sumnjivo je kako to da protesti koji su navodno spontani imaju sve elemente organizovanosti. Kako da im je zajednički imenitelj paljenje državnih uprava. Kako da su svi u znaku destruktivnosti i kako je scenario u svim gradovima isti? Sumnjivo je zašto se ovo dešava nekoliko mjeseci prije Općih izbora odnosnosno, zašto se nije sačekalo još devet mjeseci pa da se onda izabera odgovorna vlast? Zašto je jučer i sam V. Inzko spomenuo centralizam kao problem Bosne? Zašto je za danas (nedjelja) Vice premijer Srbije pozvao Dodika i Bosića na sastanak u Beograd? Istovremeno danas je najavljen dolazak Premijera Hrvatske Milanovića u Mostar?

Koji je cilj protesta?

Protesti su opravdani i tu nema dileme, kao što nema dileme da je neko iskoristio narod i izmanipulisao narod. Manipulatori ovih protesta imaju nekoliko ciljeva. Obzirom da se dešaju u bošnjačkim gradovima dakle, nema dileme da se želi ostvariti uticaj na bošnjačku politiku odnosno, da se žele Bošnjaci neutralisati kao politički faktor, a ta teza je već odavno prisutna i ovo je samo jedan od načina da se cilj i ostvari. Očito je da neki vanjski faktori žele dovesti na vlast podobne i njima po mjeri Bošnjake-Sejde Bajramoviće, koji će biti poltroni i izvšioci njihovih želja. Ovih dana Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o BiH, kojom se osuđuje centralizam i seperatizam i traži se rekonstrukcija Federacije! Pitamo se zašto se ne govori o promjeni Dejtonskog ustava odnosnos, kako je ranije govoreno ustavnih promjena. Šta se dešava odjednom svi problemi u Federaciji, a šta je sa drugim entitetom koji je godinama označavan kao diskriminatorski?

Dragi Bošnjaci, Evropa nas ponovo izdaje. Mi koji smo preživjeli Genocid smo ponovo na meti i ponovo se nama lomi kičma. Ne dozvolimo da nas podijele, ne dozvolimo da nam dovedu svoje marionete, budimo dostojni i jedinstveni. Ako se Hrvati bore i traže da se isključivo iz jedne stranke mogu biti birani predstavnici hrvatskog naroda i Evropa ih u tome podržava. Sada nam je sasvim jasno da se i mi trebamo boriti ko će nas predstavljati. Bošnjake može predstavljati samo onaj ko dobije najviše glasova Bošnjaka, a ne dam nam se nameće neko kome je do Bošnjaštva stalo ko do lanjskog snijega.

Gospodo Bošnjaci i Bošnjakinje, dignimo visoko glavu budimo dostojanstveni, mudri i hrabri kao naši pretci i ne dozvolimo da se sa nama manipuliše i da nas se ponižava. Budimo jedinstveni i čuvajmo jedinstvo, kao što trebamo čuvati i državni sistem. Pokazali smo cijelom svijetu da smo civilizovana nacija i stavimo im do znanja da se ograđujemo od ovog nasilja koje je pogodilo naše gradove. Na kraju, molim Boga dragog, da nam da snage i mudrosti da iz ovog iskušenja izađemo jači i bolji. Autor: Mr.sc. Esmir Bašić (bosnjaci.net)

 

320_sarajevo_protesti_ajb_sead_i_0

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sarajevo

320_tuzla-protesti_2014a

 

 

 

 

 

 

  • Tuzla

320_svesrpski-sastanak-u-beorgadu-sastali-se-vucic-dodik-bosic-i-radojcic1b

 

 

 

 

 

 

 

  • Beograd

320_milanovic-u-mostaru

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Mostar

Comments are closed.