Pripremna nastava na bosanskom u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu

untitled1_4Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije zvanično je potvrdilo kako je data saglasnost da se provodi “pripremna” nastava na bosanskom jeziku u četiri obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku, javlja Anadolija.

Održavanje pripremne nastave na bosanskom jeziku bit će u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Novom Pazaru, u dva odjeljenja prvog razreda u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru, u četiri odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Tutinu i u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji “Jezdimir Lović” u Sjenici.

“U skladu sa zakonom i utvrđenim principima prava na obrazovanje svakog učenika na maternjem jeziku, tokom drugog polugodišta će, posle odgovarajuće pripreme, biti raspisan jedinstven konkurs za sve škole koje pripadaju obrazovnom sistemu Republike Srbije”, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo je saopćilo i to da nije tačna informacija koja se pojavila u medijima pod naslovom “Od 20. januara nastava i na bosanskom jeziku u gimnazijama i u srednjim stručnim školama”, javlja Anadolija. (balkans.aljazeera.net)

untitled1_4

Protest učenika Gimnazije u Novom Pazaru: ‘Hoćemo bosanski!’

bosanski_np

Comments are closed.