Princ Charles: ”Slijedite put Islama radi spašavanja svijeta!”

news-2010-june-princ_charles_daily_mail_953690137Britanski princ Charles je pozvao svijet da slijedi ”duhovne principe” Islama kako bi se zaštitila prirodna okolina, piše londonski Daily Mail.

U govoru dugom sat vremena, nasljednik krune argumentirao je da je čovjekovo uništenje svijeta u suprotnosti za zapisima svih vjera – ali posebno onih Islama.

On je rekao da je trenutna ”podjela” između čovjeka i prirode uzrokovana ne samo industrijalizacijom, nego takođe i našim stavom prema prirodnoj okolini – koji je suprotan plodovima ”svetih tradicija”.

Charles koji će postati čelnik Crkve Engleske kada naslijedi tron, govorio je dublje o vlastitom proučavanju Kur’ana koji, kaže, govori svojim sljedbenicima da ”nema podjele između čovjeka i prirode” i kaže da uvijek moramo živjeti unutar granica naše prirodne okoline.

Princ je govorio publici učenjaka na Oksfordskom centru za islamske studije – koji nastoji ohrabriti bolje razumijevanje kulture i civilizacije te religije.

500x360xMuslim-Charles.jpg.pagespeed.ic_.MdV5SIMZmRNjegov govor, koji je spajao vjeru sa njegovom omiljenom temom, prirodnom okolinom, obilježio je 25-tu godišnjicu navedene organizacije, čiji je on patron.

”Neugodna istina je da dijelimo ovu planetu sa ostatkom stvaranja iz jednog velikog razloga – a taj je, ne možemo postojati sami bez zamršeno izbalansirane mreže života oko nas. Islam je oduvijek učio ovo i ignorirati ovu lekciju znači odgađati naš ugovor sa stvaranjem”, dodao je.

Comments are closed.