Prijedor: Žene, muškarci i djeca – ubijani i bacani u grobnicu

2013_10_30_100615_609996144U masovnoj grobnici na lokalitetu Tomašica kod Prijedora do sada su pronađeni posmrtni ostaci tačno 333 osobe, od čega je 210 kompletnih tijela žrtava, a ostatak su dijelovi posmrtnih ostataka još 123 žrtve, potvrdio je za agenciju Anadolija Mujo Begić, supervizor forenzičkog tima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.Direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović kazao je da se ekshumacija nastavlja i da kraj ”nije ni na vidiku”. Forenzičari vjeruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH, koja se prostire na čak 3.000 kvadratnih metara. Kako se pretpostavlja, u grobnici su tijela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svjedoci tvrde da je izvorno na lokalitetu Tomašica bilo pokopano oko 1.000 tijela, no postoje indicije da su neka potom otkopana i sahranjena na drugim mjestima, kako bi se prikrili tragovi zločina.

Begić pojašnjava da je, uz do sada pronađene ostatke u Tomašici, kao i one koji su ranije otkriveni na lokalitetu Jakarina Kosa, na ovom lokalitetu sigurno bilo najmanje blizu 700 osoba.

“Sada želimo pronaći posmrtne ostatke i preostalih od ukupno 1.000 osoba za koje, na osnovu izjava svjedoka, vjerujemo da su ovdje bili ukopani. Želimo otkloniti sve sumnje oko toga koliko se osoba nalazi na ovom lokalitetu, odnosno da pronađemo sve osobe koje su ovdje ukopane”, kazao je Begić, dodajući kako istražitelji žele uraditi što više posla do hladnijih dana i početka padavina.

Prema njegovim riječima, ovi ljudi su ubijani na kućnom pragu, na ulicama, njivama…

“Nije se biralo je li riječ o muškarcima, ženama, djeci, starcima… Svi su redom ubijani bacani u ovu grobnicu. Većina njih je strijeljana”, rekao je Begić.

S tim u vezi, potvrdio je da njegov tim očekuje da će pronaći ostatke 17 djece, od kojih je najmlađa bila 18-mjesečna beba, koja je ubijena zajedno sa njenom majkom, djedom i daidžom.

Institut za nestale osobe (ICMP) je godinama znao za grobnicu u Tomašici, ali ne i tačno mjesto. Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dvije godine.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je Crni Vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tijela. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.
(Anadolija)

Comments are closed.