Preminuo Nelson Mandela

nelson-mandela-released-sized2Nelson Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike i simbol borbe protiv aparthejda i rasizma, preminuo je u 96. godini života, prenose svjetski mediji.

Vest o Mandelinoj smrti saopštio je Džejkob Zuma, predsjednik Južne Afrike.

Mandela je preminuo u u 20.50 sati po lokalnom vremenu u svom domu u u predgrađu Johanesburga, izjavio je Zuma.

“On se sada odmara. On je našao mir. Naša nacija je izgubila svog najvećeg sina. Naš narod je izgubio oca. Ono što je Mandelu napravilo velikim jeste ono što ga je činilo čovjekom. Videli smo u njemu ono što smo tražili u nama samima. Iako smo znali da će ovaj dan doći, ništa ne može da umanji naš osećaj duboke tuge i trajnog gubitka. Njegova neumorna borba za slobodu zaslužila je poštovanje cijelog svjeta. Njegova poniznost, strast i humanost zaslužili su ljubav cijelog sveta”, rekao je Zuma u obraćanju narodu.

Mandela će imati državnu sahranu. Zuma je naredio da se sve zastave spuste na pola koplja od sutra pa do dana kada će biti sahranjen.

Nelson Mandela je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

Za sobom je ostavio suprugu Grasu i šestoro djece.

BIOGRAFIJA

Nelson Rolilala Mandela, rođen 18. jula 1918. godine bio je prvi demokratski izabran predsjednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. maj 1994 – 14. juna 1999).

Bio je jedan od glavnih boraca u borbi protiv dominacije bjelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

fwdeklerk_2

Rođen je u jednom selu u blizini Umtate u kraljeskoj porodicu plemena Tembu.

Kao student prava, 1942. godine, priključio se Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), organizaciji koja se borila za prava vjećinskog crnog stanovništva u Južnoj Africi.

Postao je jedan od glavnih organizatora od početka nenasilne borbe protiv aparthejda.

Pošto ta politika nije urodila plodom, Mandela je zauzeo stav da jedino oružana borba može oboriti politiku aparthejda vladajuće bjele manjine.

Organizovao je vojno krilo ANC-a 1961. godine i započeo kampanju sabotaža, ali ubrzo je, zajedno sa još nekim članovima organizacije uhapšen, optužen za terorizam i osuđen na doživotni zatvor.

U zatvoru je proveo 27 godina u zatvoru od 1963. do1990. godine kada je pod pritiskom međunarodne zajednice pušten na slobodu.

nelson_mandela

Posle oslobađanja iz zatvora ponovo je počeo da se bavi politikom. Bio je cijenjen zbog svog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vjekovima živeli rasno i plemenski podeljeni.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993.

Sledeće godine je na prvim opštim izborima u Južnoj Africi izabran za predsjednika.

U junu 1999. godine se povukao iz politike i posvetio humanitarnom radu.

Mandela je imao problema sa plućima još od poslednjih godina koje je proveo u zatvoru, od 1988. godine, a 2001. godine mu je otkriven rak prostate, ali je od njega uspio da se oporavi.

Od 2011. godine u više navrata je hospitalizovan zbog ozbiljnih respiratornih infekcija, a 2012. je podvrgnut hirurškoj intervenciji zbog abdominalnih tegoba.

Proveo je 18 dana u bolnici krajem 2012. godine, a ove godine je, u veoma ozbiljnom stanju, upućen u bolnicu u martu i aprilu, a zatim i junu. (Agencije)

Comments are closed.