Premijer Srbije Ivica Dačić: Da nije bilo Dejtona i Beograda, Srpska bi pala!

ivica_dacic_slobodanmilosevic_grob_001Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da poslednji incidenti na Kosovu i Metohiji predstavljaju pritisak da Srbi ne izađu na lokalne izbore i poručio da su ti izbori neophodni za opstanak Srba na Kosovu.
“Mnogo mi je draža sudbina Srba u Republici Srpskoj, nego u Republici Srpskoj Krajini”, rekao je Dačić novinarima nakon polaganja vijenca na spomen groblju oslobodiocima Beograda.

Premijer je naglasio da je formiranje zajednice srpskih opština nakon predstojećih lokalnih izbora “arterija” koja će biti legalna i međunarodno priznata veza između Beograda i Srba na Kosovu.

“Svako ko to ne vidi radi protiv interesa Srba”, istakao je premijer, koji je poručio Srbima da pobjede svoju sujetu i da se “nekad i silom mora popiti lijek kako neko ne bi umro”.

Govoreći u prilog tome da je izlazak na izbore i formiranje ZSO jedini način za opstanak Srba, Dačić je rekao da je u razgovoru i sa prijateljima i neprijateljima u međunarodnoj zajednici shvatio da je to jedini put.

“To je uzak put, ali uska vrata vode do spasenja, kao što to piše u Svetom pismu”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ako se sada ne formira ZSO, da to onda neće biti moguće u nekom budućem periodu, jer će sljedeći korak, kako je naveo, bilo potpuno presjecanje veza između Srba na Kosovu i Beograda.

Govoreći o najnovijim incidentima na Kosovu, Dačić je rekao da su oni povezani sa pritiscima da Srbi ne izađu na lokalne izbore i da su to koordinirani pritisci koji dolaze iz Prištine.

“Naša je najveća nesreća što je legalno i legitimno da se napadaju Srbi koji prihvataju stav Vlade Srbije, a to rade oni koji primaju plate iz budžeta Srbije”, istakao je premijer i upitao zašto kosovski premiejr Hašim Tači ne zabrani ulazak predstavnika radikala i DSS na Kosovo, navodeći da je razlog baš to što njemu ne odgovara da Srbiji izađu na izbore.

On je ukazao da Srbi na Kosovu zavise od stava Beograda i Srbije i upitao sve one koji se protive izlasku na izbore, kako misle da će sutra Srbija moći da im pruža pomoć i daje plate.

Dačić je rekao da Srbi treba da sednu i otvoreno razgovaraju, da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da niko nije jači od Srbije i da se vara svako ko misli da jeste.

“To se pokazalo na primjeru Srba u Hrvatskoj i BiH, da nije bilo Dejtona i Beograda, ne bi bilo Republike Srpske, jer bi bila vojno osvojena. U Hrvatskoj bismo imali Republiku Srpsku Krajinu, ali je sada nemamo”, rekao je Dačić i poručio da je on za to da Srbi budu realni i praktični i da se izbore za ono što je u ovom trenutku jedino moguće.

Upitan kakvi su mu utisci sa jučerašnje posjete Kosovu i da li je stekao utisak da su Srbi jedinstveni, Dačić je rekao da ne postoji pitanje oko kojeg su Srbi jedinstveni, pogotovo ne na Kosovu.

On je rekao da je Srbiji dosta poraza, da nam treba pobjeda kako bi uzeli vlast u srpskim opštinama i ponovio da je važno da postoji jedistvo između rukovodstva u Srbiji i Srba na Kosovu, napominjujući da ima i onih kojima je bliže da sarađuju sa Hašimom Tačijem.
(Sandzak-x.net)

Comments are closed.