Prelaskom na Islam uzdrmala češku javnost

iva_muslimankaOdgajateljica u jednom malom vrtiću u južnočeškom gradiću Lišov svojim prelaskom na Islam uzdrmala je češku javnost. Preko noći bila je metom svih medija, ali i psihologa, sociologa i drugih. Štaviše, glavno mjesto je zauzela i u centralnom dnevniku. Sve zbog mahrame.

Tridesetjednogodišnja Iva Špirkova radi kao odgajateljica u vrtiću Lišov još od 2005. godine. Osim pedagogije, proučava japansku kulturu i jezik, voli prirodu i putovanja, ali kako kaže rado i kuha. Donedavno nije bila poznata široj javnosti. Odluka da se pokrije uzdrmala je mnoge. Postavlja se pitanje kako će kao takva učiti češku djecu jer prijeti opasnost od pozivanja u Islam.

Jedni su se pozivali na zakon u kojem stoji da se svako može oblačiti i ponašati u skladu svoje vjere, drugi su stanovišta da tome ipak nije mjesto u Češkoj i da je odgajateljica pogrešno protumačila pravila Islama, te da ne treba sa hidžabom u nemuslimanskoj zemlji da skreće pažnju na sebe.

Češka je zemlja sa najvećim procentom ateista na svijetu i netrpeljivost ka Islamu je jako izražena. U internet anketi Idnes na pitanje: “Da li bi smetalo kad bi učiteljica vaše djece bila muslimanka”, 23.142 osobe su se izjasnile sa DA, dok je manjina onih kojima to ne bi smetalo, tačnije njih 7.715.

Muslimani doduše nisu jedini koji su na meti ekstremista u Češkoj. Još veća netrpeljivost je izražena ka Romima, manji procent ka Rusima, Ukraincima itd.

Iva nije prva muslimanka u zemlji. Prema posljednjem popisu, 3.500 osoba se izjasnilo kao muslimani. U Pragu imaju i dva mesdžida, jedan je arapski (imam iz BiH), a drugi je turski. U Brnu također postoji mesdžid. Međutim, ni sama Iva nije znala da su se neki okrenuli protiv nje i napravili ovu vrstu negativne internet kampanje, gdje se pisalo da se radi o velikoj fundamentalistici, koja djecu poziva u Islam.

Putem telefonskih razgovora slijedile su i prijetnje njoj, ali i bivšem direktoru vrtića. Sve je saznala od svoji prijateljica: “Sestre su me nazvale I rekle da treba da pogledam šta se o meni piše na internetu.” Nasreću, roditelji i uprava vrtića Lišov su stali uz Ivu jer su i prije toga bili s njom jako zadovoljni i ne žele da se mješaju u njen lični izbor.

Sama Iva kaže da, ukoliko to djeci smeta, pokupiće se i otići iz Vrtića. Direktorica je na pitanje novinara odgovorila da Ivu djeca mnogo vole i da kažu da joj je naškodio propuh, pa zbog toga nosi maramu. Odgajateljica klanja kad su djeca na ručku i ne vide je.

Na pitanje zašto Islam, Iva im je odgovorila da je dugo tražila svoj put. Da je prije toga bila kršćankom i da to njenom mužu, koji je ateista, ne smeta. Jedan novinar je izjavio da je to prva osoba poslije pape koja je probudila češku javnost zbog svoje vjere.

Pripremio: Hasan Zahirović
(Magazin-Zehra)

iva_muslimanka

Comments are closed.