Predstavnički dom PSBiH sutra o smjeni ministra Radončića

fahrudin_radoncicU inicijativi su naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija ranije je rekao da je stav SDP-a poznat o ovom pitanju. Pozvali su Radončića da podnese sam ostavku te je iz Kluba SDP-a u Predstavničkom domu najavljena podrška smjeni ministra Radončića.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika iz Kluba SDP-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a izmjene bi trebale definirati da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima. (klix)

Comments are closed.