Poziv biračima u inostranstvu da izvrše upis u jedinstveni birački spisak

download-1-300x165Novi Pazar, Evropa – Na osnovu uputstva Republičke izborne komisije o glasanju u inostranstvu na predstojećim Parlamentarnim izborima Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka poziva sve svoje članove, aktiviste i simpatizere u dijaspori da se u što kraćem roku jave u konzularna odjeljenja i prijave za glasanje na predstojećim izborima.

BDZ Sandžaka će narednih dana obznaniti izborne štabove za sledeće zemlje:

Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska i Turska.

Za glasanje u inostranstvu potrebno je da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podnesu zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak sa podatkom da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sljedeće podatke:

  1.   ime, prezime i ime jednog roditelja birača;
  2.   jedinstveni matični broj birača;
  3.   opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji,
  4.   podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Posebno apeliramo na glasače koji su u prethodne dvije godine napunile 18 godina i stekle pravo glasanja da preko Konzularnog odjeljenja u inostranstvu izvrše provjeru o tome da li su upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima moći će da glasaju i oni građani Srbije koji u vreme izbora budu van zemlje. (bdz)

Comments are closed.