Porijeklo i značaj krišćanskih vjerskih običaja

imagesKrist ili Hrist je titula koja dolazi od grčke riječi Hristus  Χριστός, što u prijevodu znači poslanik. Riječ Hrist znači poslanik, ipak su krišćani od Isusa napravi Boga ili Sina Božijeg. Pitanje je kako je do toga došlo?

Za većinu današnjih krišćanskih običaja odgovoran je rimski car Konstantin (Naissus, 272. – Nikomedija 337.). Pošto se izvorno krišćanstvo počelo širiti rimskim carstvom, car Konstantin je bio zabrinut za stabilnost Rimskog carstva.

Car Konstantin je htio sprečiti raspad carstva. Zbog toga je pomiješao mnoge paganske vjerske običaje sa krišćanskim, da bi svi bili zadovoljni.Mnogi današnji krišćanski običaju idu na njegov račun. To važi i za Božić.

Da li ste znali da prvih 336 godina krišćanstva, krišćani nisu slavili Božić?
Prvi krišćani nisu slavili Božić pošto se u Bibliji nigdje ne navodi kada se rodio Isus!

bozic2

Razlog zašto je car Kontantin na nicejskom saboru 325 godine proglasio 25 decembar kao dan rođenja Isusa, bio je taj što se tada u Rimskom carstvu 25 decembar već slavio kao rođenje Boga Sunca (Sola).

konstantin_bozic

Pravoslavci koriste Julijanski kalendar, slave ga 7. januara, jer po istom to odgovara 25. decembru.

bozic1

Današnja Biblija je nastala 300 godina poslije Isusove smrti.
Car Konstantin je bio taj koji je odlučivao šta treba u Bibliji pisati, da bi opravdao vladavinu carstva i buduće krišćanske običaje (Božiji sin).

U godini 312. rimski car Konstantin je kazao da je sanjao krst, tako je bar rekao.

Nakon toga je car Konstanstin uveo u Rimskom carstvu kričćanstvo kao državnu religiju i od tada se krst koristi kao znak krišćanstva.

Zanimljivo je da su do tada krišćani koristi ribu kao znak krišćanstva a ne krst.

riba_hriscanstvo

Car Konstantin je 325. godine sazvao Nicejski sabor gdje su pozvati 300 najmoćnih ljudi njegovog carstva gdje su se dogovorili oko budućih pravila u krišćanstvu.

nicejski_sabor

Sve se stime promijenilo tako i pojam Boga, Isus je postao Sin Božiji.
Bog štiti državu (cara Konstantina) a car se brine pomoću religije krišćanstva da se država (Rimsko carstvo) ne raspadne.

Car Konstantin je takođe odlučivao koja su Evanđelja (Biblije) priznata a koja nisu. Šta se desilo sa drugim Evanđelijima (gdje se Isus spominje kao poslanik, a ne Božiji sin)? U godini 382. su zabranjena, a njeni vjernici su zatvoreni ili ubijeni.

Šta je Nova godina ili Silvestar?
Posljednji dan u godini zove se po papi Silvestru I, koji je umro 31 decembra 335 godine u Rimu. Ovaj dan Crkva slavi od 354 godine. Pravoslavci koriste Julijanski kalendar zbog toga slave Novu godinu 14. januara.

Zašto se pravi buka za Novu godinu? Ovaj običaj potiče iz paganske vjere i stime se pokušavaju loši duhovi otjerati.

Da li ste znali da je Isus bio osunećen (obrezan)?
U Novom zavjetu kod Luke 2.21 spominje se da je mali Isus obrezan 8 dana nakon rođenja. Pošto je bio jevrej ne samo da je bio osunećen, nego nije jeo ni svinjetinu. U Bibliji takođe piše da je svinjetina zabranjena.
Današnji krišćani se ne sunete (obrezuju) i jedu svinjetinu.

5

Šta je Deda mraz?
Deda mraza na engleskom zovu Santa Claus što je skraćeno od Santa Nikolaus, to je ustvari sveti Nikola koji je umro 345. u Turskoj. Zaštitik djece i pomoraca. Njemu u spomen, roditelji darivaju djecu. Izgled današnjeg Deda mraza crveni mantil, bijelu dugačku bradu je dobio tek 1931 godine od kompanije Coca Cola.

7

6

11

Božične jelke stare su 150 godina, potiču iz Njemačke i zahvaljujući kraljici Viktoriji iz Engleske sredinom 19. vijeka krišćanski svijet prihvata jelku kao simbol božićnih i novogodišnjih praznika. Crkva se na početku protivila ovom običaju.

jelka

Comments are closed.