Pomoć za BiH stiže iz EU i SAD-a

upozorenje-poplave-nose-potencijalnu-opasnost-sirenja-zarazni-bolesti_1400160211Evropska unija je aktivirala svoj mehanizam civilne zaštite da bi pružila pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini u borbi sa poplavama.

No, prvi motorni čamci i helikopteri iz Evropske unije će započeti spasilačke operacije u Bosni i Hercegovini  danas, rečeno je iz Brisela.

Portparol iz Evropske komisije za oblast spašavanja Irina Novakova izjavila je za NAP da su pokrenute hitne aktivnosti da se što je prije moguće pošalje pomoć u BiH. Tri zemlje su već ponudile, kako kaže, svoju pomoć, Slovenija, Austrija i Luksemburg. BiH je, kako nam je kazala zatražila helikoptere i motorne čamce za evakuaciju ljudi i transport vode, lijekova i hrane.

– Prve operacije sa resursima iz EU se mogu najranije očekivati danas, jer je potrebno vrijeme da se organizira transport – kazala nam je Novakova.

Problem je u tome što je BiH zahtjev za pomoć Evropskoj uniji uputila tek kasno sinoć nakon telefonske sjednice Vijeća ministara BiH. Evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizu Kristalina Georgijeva je kazala da je mehanizam aktiviran jučer kasno.

– Zahvalna sam kolegama iz Njemačke, Bugarske, Austrije i Slovenije što su tako hitro pokazali solidarnost. Još jednom smo pokazali da zemlje susjedi EU mogu da računaju na nas u teškim trenucima – izjavila je Georgijeva, prenosi Patria.

Mehanizam civilne zaštite EU služi za bolju saradnju u pripremi, prevenciji i odgovoru na krizu i uključuje 32 zemlje – 28 zemalja članica, Makedoniju, Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Iz SAD-a sutra stiže 13 čamaca i 50.000 dolara pomoći

Zbog strašnih poplava u cijeloj Bosni i Hercegovini koje su uzrokovane obilnim kišama koje su počele krajem aprila, Vlada SAD radi sa institucijama vlasti BiH i Crvenim krstom/križom BiH na dostavljanju humanitarne pomoći najugroženijem stanovništu.

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD, izdao je 15. maja proglas o elementarnoj nepogodi kako bi podržao hitne mjere pomoći. Ovim se omogućava Vladi SAD da odmah dodijeli 50.000 dolara za nabavku neophodnih potrepština koje su identificirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Crveni krst/križ BiH, uključujući 13 motornih čamaca za evakuaciju stanovništva iz područja koja su najviše ugrožena poplavama.

Oprema je nabavljena preko Ureda za pomoć zemljama pogođenim elementarnim nepogodama pri  Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i stići će u Bosnu i Hercegovinu u subotu 17. maja. Sedam čamaca će biti dodijeljeno Federaciji BiH, a šest čamaca Republici Srpskoj, potvrđeno je za NAP iz Ambasade SAD-a.

Vlada SAD nastavlja sa hitnim aktivnostima kako bi identifikovala i druge mogućnosti vojne i civilne podrške mjerama pomoći i spremna je dostaviti dodatnu pomoć, kako se budu identificirale nove potrebe. Sjedinjene Američke Države su uz građane BiH u ovim teškim okolnostima, kazali  su iz Ambasade SAD-a za Patriu.

A0BF2565-9476-4D63-A846-19F3D82932B2_w640_r1_cx1_cy14_cw97_s

Comments are closed.