Političari koji su na muftiji Zukorliću polomili zube

politicariVojislav Koštunica – Bivši premijer Srbije 2007 godine u koaliciji sa Sulejmanom Ugljaninom pokušava bezuspešno da uspostavi kontrolu nad Islamskom zajednicom sa muftijom Zukorlićem na čelu. Protivzakonito registruju drugu Islamsku zajednicu sa Ademom Zilkićem na čelu. Godinu dana kasnije Koštunica gubi izbore i od tad on i njegova stranka ne igraju značajnu ulogu u politici Srbije.

Sulejman Ugljanin – Bivši gradonačelnik Novog Pazara u koaliciju sa srpskim premijerom Koštunicom 2007 pokušava bezuspešno da uspostavi kontrolu nad Islamskom zajednicom sa muftijom Zukorlićem na čelu. Godinu dana kasnije Ugljanin gubi izbore i više nikad nije dobio podršku Bošnjaka u Sandžaku koju je ranije imao.

Boris Tadić – Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić 2008 godine dobija izbore nakon što je obećao da će se boriti za jedinstvenu Islamsku zajednicu. 2011 godine odbija da potpiše turski sporazum kojim Zukorlić i dalje ostaje muftija a Zilkić ide u penziju. Godinu dana kasnije gubi izbore i od tad on i njegova stranka DS ne igraju značajnu ulogu u politici Srbije.

Svetozar Čiplić – Nakon što je muftija Zukorlić 2010 godine dobio izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće sa preko 50% glasova, bivši ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić mijenja preko noći pravila i traži 2/3 glasova. Upitan zašto to radi, kaže da su Bošnjaci “specifičan” narod. Nekoliko mjeseci kasnije gubi posao.

Rasim Ljajić – Vječiti srpski ministar. Nakon što je 2008 godine uz pomoć muftije Zukorlića dobio na izborima, 2010 godine mu okreće leđa i 2012 godine samo uz pomoć srpskih glasova i malverzacijom dobija izbore. Godinu dana kasnije njegova stranka je na izdisaju, topi se u SDP Srbije.

Meho Mahmutović – Bivši gradonačelnik Novog Pazara koji ne ispušta nijedan intervju da kritikuje muftiju Zukorlića, biva 2013 godinje smenjan ostavljajući grad u katastrofalnoj situaciji.

Budući kandidati:

Milo Đukanović – Vječiti crnogorski premijer. Pošto je Milo Đukanović prije referenduma za nezavisnost Crne Gore Bošnjacima obećao Autonomiju Sandžaka i nakon referenduma to zaboravio, Bošnjaci 2013 osnivaju BDZ stranku u Crnoj Gori kojoj je glavni cilj Autonomija Sandžaka. Mila Đukanovića hvata panika zato što ova stranka nije pod njegovom kontrolom kao ostale bošnjačke stranke, tako da nemože dalje vladati uz pomoć Bošnjaka kao zadnjih 20 godina.

Fahrudin Radončić – Porijeklom iz Sandžaka koristi glasove brojnih Bošnjaka iz Sandžaka u Sarajevu. Nakon što je postao ministar sigurnosti napada sve što je bošnjačko, a najviše jednog od glavnih lidera Bošnjaka muftiju Zukolića. Gubi podršku zato što Bošnjaci većinom podržavaju muftiju Zukorlića, naročito Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka u Sarajevu.

politicari

Comments are closed.