Pokrivanje BKC-a u Srebrenici

pokrivanje-bkca-u-srebreniciGrađevinski radnici u centru Srebrenice trenutno pokrivaju objekat Bošnjačkog kulturnog centra, čiju izgradnju finansiraju Bošnjaci iz Sandžaka i sandžačka dijaspora.

Ovim se ispunjava obećanje koje je sredinom avgusta 2012. godine dao tadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer efendija Zukorlić tokom iftara ispred Islamskog centra u Srebrenici. Zukorlić je na iftaru sa Srebreničanima u noći Lejletu-l-kadr, kojem je prisustvovao i tadašnji muftija tuzlanski, a današnji reis Husein efendija Kavazović, obećao izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra.

– Izgradnja BKC-a u Srebrenici teče po planu i predviđenoj dinamici. U toku su završni radovi I faze, odnosno pokrivački. Gradnja BKC-a započela je u oktobru 2013. godine i nju će u cijelosti organizirati i finansirati Bošnjaci iz Sandžaka i bošnjačka dijaspora, a sve u organizaciji Mešihata IZ-a u Srbiji i muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, kazao nam je Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa IZ-a Srebrenica.

On je naglasio da za izgradnju BKC-a u Srebrenici velike zasluge u organizacionom smislu ima i Bošnjačka nacionalna fondacija sa Hakom Duljevićem na čelu, koji je koordinator projekta izgradnje.

bkz1-300x225– Prema projektnoj dokumentaciji, cijena izgradnje BKC-a je oko 350.000 maraka, no vjerovatno ta cifra neće biti dovoljna, jer će biti radova koji nisu predviđeni projektnom dokumentacijom, kazao nam je Tabaković.

On je naveo da, ukoliko radovi budu tekli po planu, a kako je i sam muftija sandžački najavio, postoji mogućnost da u julu 2014. godine zgrada bude završena i predata na upotrebu Bošnjacima Srebrenice, ali i cijelog Podrinja.

Inače, efendija Zukorlić je u više navrata i moralno i materijalno pomagao Srebrenicu. Često se može vidjeti u ovom gradiću, a svoju privrženost je pokazao na lokalnim izborima, kada je prijavio prebivalište u Srebrenici, te glasao za Ćamila Durakovića. (oslobodjenje)

pokrivanje-bkca-u-srebrenici

Comments are closed.