Palestinka najmlađa doktorica na svijetu

palestinkaPalestinka najmlađa doktorica na svijetu je palestinka Iqbal Al Assad (20) koja je počela studirati medicinu kada joj je bilo samo 14 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju australskog lista “The National”, ona je već sa dvadeset godina dobila doktorsku diplomu, a u Ginisovoj knjizi rekorda zabilježena je kao najmlađi student medicine i najmlađi doktor na svijetu.

Iqbal je odrasla u Bar Eliasu, malom selu u dolini Bekaa, nakon što su njeni roditelji iz Palestine stigli u Liban. Prije nego što je napunila pet godina omiljena zabava bila joj je čitanje knjiga i rješavanje matematičkih zadataka. Ikbal je privukla pažnju libanskog ministra obrazovanja sa devet godina kada joj je bila potrebna vladina dozvola da bi prešla iz trećeg u deveti razred i položila neophodne ispite.

Sa 12 godina završila je srednju školu, ali to nije značilo da će ići na fakultet zbog nepovoljnih financijskih uvjeta u kojima je živjela. Ipak, ministar obrazovanja Haled Kabbani, impresioniran njenim uspjehom, osigurao joj je punu stipendiju na Cornell univerzitetu u Kataru.

Ikbal se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje specijalizira pedijatriju na Ohio Univerzitetu. (Anadolija)

Comments are closed.