Orić skinut sa američke crne liste

naser_oricNaser Orić, komandant odbrane Srebrenice, skinut je sa američke crne liste. Odluku o tome vlasti SAD donijele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena.

Po njoj, Oriću se ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u ovu zemlju. Osim za njega, ista je odluka donesena za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske.

Kao posebno izdvojena od ova dva slučaja, ali istovjetna, donesena je i odluka da se s crne liste skine i Mirko Šarović, donedavni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i trenutni visoki funkcioner SDS-a.

Na ovome se dugo radilo i odluka nema nikakve veze s trenutnim dešavanjima u regionu. Ona je rezultat dugog rada administracije predsjednika Baracka Obame i ne pokazuje nikakvu našu naklonost ili nesklonost bilo kojoj od ove tri individue – istakao je u izjavi visoki zvaničnik američke administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti.

On je potcrtao i da je odluka donesena prije najnovijih dešavanja “koje u fokus stavljaju jedno od imena s ove liste”.

Orić i Gotovina na crnoj listi SAD našli su se nakon što ih je Tribunal u Hagu optužio za ratne zločine.

Nakon što su oslobođeni optužbi, te nakon provjera koje su američke institucije provele i na terenu, na području bivše Jugoslavije, donijeta je odluka da se skinu sa spiska osoba kojima se zamrzava sva imovina u SAD.

Šarović je, pak, na crnu listu dospio nakon afere “Orao”. On je tada optužen da je znao za poslove koje je ova firma, sa sjedištem u Bijeljini, imala s režimom Sadama Huseina. S obzirom da je Irak tada bio pod teškim sankcijama UN-a, Šarović je bio prinuđen podnijeti ostavku i napustiti poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH. U potonjem sudskom procesu on je oslobođen svake odgovornosti. (FENA)

Comments are closed.