Organizacija Prijatelji Sandžaka: Sastanak ambasadora velikih sila

pol-bosnjaci_620x0Organizacija „Prijatelji Sandžaka“, koju su prije tri godine osnovale diplomate iz desetak ambasada i međunarodnih organizacija, ponovo se aktivirala poslije duže pauze i na sastanku koji je zakazan za petak razmotriće situaciju u tom regionu – saznaju „Novosti“.

Članovi ovog kluba, među kojima su ambasadori SAD, Njemačke, Francuske, Britanije, Turske, Švajcarske, ali i EU, UN i OEBS, razmatraće projekte pomoći Novom Pazaru i okolnim opštinama, ali  i poslednje političke događaje i bjezbednosnu situaciju u tom regionu.

U ovoj organizaciji kažu da je njihov glavni cilj privredni razvoj Sandžaka.
U Ambasadi SAD su nam potvrdili da oni veoma aktivno učestvuju u radu ove organizacije, kroz koju međunarodna zajednica može da detektuje probleme i koordinira pomoć kako bi se ostvarile težnje stanovnika jugozapadne Srbije:

– Snažno podržavamo ekonomski prosperitetan, politički živ i siguran Sandžak. Na sastanku biće razmatran najnoviji razvoj situacije u regionu – kaže za „Novosti“ Stiven Stark, pres ataše američke ambasade.

PREDSTAVLJALI “DRŽAVU“

Profesor Miroljub Jevtić, urednik časopisa „Politikologija religije“, očekuje da bošnjačka kokus grupa bude sve aktivnija:

– Ambasadori velikih sila žele da imaju pregled, pa i kontrolišu situaciju u ovom dijelu Srbije, koja će za njih biti u sve većem fokusu, kako bude rasla internacionalizacija pitanja Sandžaka. Podsjetiću da je Organizacija islamske saradnje, najveća međunarodna organizacija poslije UN, u više navrata delegacije iz Sandžaka predstavljala kao državne. (novosti)

pol-bosnjaci_620x0

Comments are closed.