Opet Dodiku smetaju džamije

dodik_mileDodik: Nije više 500, sada je 50 hiljada Arapa u BiH. Govoreći o ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u ratu u Bosni, Dodik je naveo da je prisustvo ruskih vojnika ojačalo uvjerenje da su Srbi na pravoj strani.
“U Federaciji BiH sada živi, odnosno došlo je 50.000 ljudi iz arapskog svijeta. Oni pokušavaju da šire islam kao religiju. Mnogi od njih nose radikalna obilježja. Naravno da nas to veoma brine. U nastojanju da to riješimo, mi to pitanje javno otvaramo i želimo da svi aspekti budu dostupni svim relevantnim faktorima”, rekao je Dodik za “Glas Rusije”.

Dodik smatra da je popis politizovan Dodik smatra da je popis politizovan

50319-milorad-dodik-foto03-blic-petar-markovic

Predsjednik Srpske za “Glas Rusije” ističe da je danas islamizacija u BiH do te mjere obuhvatila stanovništvo putem djelovanja islamske vjerske zajednice da njihovih vjerskih objekata ima više nego u nekoj isključivo muslimanskoj zemlji.

“Ogroman novac je uložen u izgradnju džamija širom BiH. Tačnije, više od 1.000 džamija je izgrađeno samo za posljednjih nekoliko godina” – rekao je Dodik.

dzamije_bih

Dodik kaže da je vidljivo stvaranje određenih radikalnih grupa, a u samom Sarajevu su vehabije zauzele jednu džamiju i nisu htjele da je napuste. “Ni danas to pitanje nije riješeno. Sve to unosi strah među stanovništvo i otvara pitanje kojim ćemo se morati baviti u budućnosti”, rekao je Dodik.

odsteta_dzamije

Odgovarajući na pitanje da li je moguća politizacija rezultata popisa stanovništva u BiH, on je rekao da se politizacija popisa dešava od samog početka i “ne bi trebalo gajiti iluzije da je neće biti”.

“Svakako popis je statistička kategorija i kao takav ne bi trebalo da bude ugrađen u bilo kakve političke procese. Vidljivo je da je prilikom popisa Bošnjačka strana masovno pokušavala da zloupotrebi sam popis i u  tom pogledu možemo očekivati zloupotrebu podataka”, smatra Dodik.

images

Govoreći o ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u ratu u Bosni, Dodik je naveo da je prisustvo ruskih vojnika ojačalo uvjerenje da su Srbi na pravoj strani.

“Mnogi od njih su stradali i mi zaista imamo korektan odnos sa njihovim porodicama. Svaki put pokušavamo da budemo sa njima kada se obilježavaju neki datumi i pomeni. Naravno, onoliko koliko mi možemo, činimo sve da im pomognemo”, rekao je Dodik.
(rtv.rs)

Milorad Dodik: Što manje džamija, to ljepši grad

Comments are closed.